Ukrajina nebude v EU ani NATO, prohlásila před jednáním v Bruselu Merkelová

19.03.2015 12:38

Cílem asociačních dohod, které Evropská unie loni uzavřela s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií, není vstup těchto zemí do EU ani do Severoatlantické aliance. Ve Spolkovém sněmu to před cestou na evropský summit řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Dohody podle ní ani nejsou namířeny proti Rusku.

Ukrajina nebude v EU ani NATO, prohlásila před jednáním v Bruselu Merkelová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

"Cílem těchto dohod je poskytnout evropskou podpora při budování fungujícího právního státu, úspěšného tržního hospodářství a umožnit lidem v těchto zemích mít lepší budoucnost. Cílem není vstup do Evropské unie nebo do NATO," řekla Merkelová.

Všechny tři země jsou součástí unijního projektu Východního partnerství. Merkleová dnes zdůraznila, že EU nechce tímto projektem oslabovat Rusko, které má ve východní Evropě tradičně silný vliv. "Východní partnerství, a to platí beze změny, se nezaměřuje proti nikomu, ani proti Rusku. Velmi lituji, že (ruský) prezident (Vladimir) Putin přesto udělal z otázky přidružení některých států k EU otázku buď-anebo, otázku pro Rusko nebo proti němu," uvedla německá kancléřka.

Podle Merkelové si země Východního partnerství nemusí vybrat mezi EU a Ruskem, ale mohou spolupracovat s oběma. Kancléřka je přesvědčena, že by takový přístup znamenal přínos pro všechny strany.

Ukrajina, Gruzie a Moldavsko podepsaly asociační dohodu s EU loni v červnu. Ukrajinský prezident Petro Porošenkon tehdy uvedl, že jeho země chce usilovat o členství v unii, až na to bude připravena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…