Ukrajina opevňuje hranici s Ruskem. Staví zábrany a překážky

14.09.2014 8:25

Ukrajina začala budovat ochranné a výstražné systémy na hranicích s Ruskem, které mají v budoucnu znemožnit pronikání ozbrojenců a ruských vojenských „dobrovolníků" na ukrajinské území. Podle informace kyjevské Rady národní bezpečnosti a obrany bude součástí složitého a nákladného zařízení 1500 kilometrů komunikačních linií, 8000 okopů pro speciální techniku a 4000 pozorovacích stanovišť. Délka pozemní ukrajinsko-ruské hranice přesahuje 1500 kilometrů.

Ukrajina opevňuje hranici s Ruskem. Staví zábrany a překážky
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Za nejcitlivější sektor označuje Kyjev hranici mezi Ruskem a Doněckou a Luhanskou oblastí, která je dlouhá přes 400 kilometrů. Budování hraničních zábran ale začalo mimo oblast bojové zóny, první výkopové práce byly zahájeny v Charkovské oblasti. Samotný Donbas, který je od dubna místem proruského povstání separatistů, přijde podle ukrajinské vlády na řadu po urovnání konfliktu.

Základem se má stát příkop široký čtyři a hluboký dva metry, který bude doplněn pozorovatelnami s elektronikou. Na hranicích Donbasu má navíc jít o systém zátarasů se signalizačními přístroji schopnými varovat před nebezpečím i v noci. K práci na budování hraničních příkopů chce ukrajinské ministerstvo vnitra povolat nezaměstnané.

Při financování náročného procesu Ukrajina podle premiéra Arsenije Jaceňuka počítá se zahraniční pomocí. Peníze má Kyjev jen pro budování první etapy, podle Jaceňuka vláda zatím uvolnila na budování hraničních zařízení prvních 100 milionů hřiven (přes 160 milionů korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…