Ukrajina potřebuje odvrátit bankrot, Jaceňuk má nápad

11.12.2014 13:45

Ukrajina se zasazuje o svolání mezinárodní dárcovské konference, která by zemi "umožnila přežít" a odvrátila hrozbu státního bankrotu. V parlamentní debatě o programu příští ukrajinské vlády to prohlásil její předseda Arsenij Jaceňuk. Po reformě zemědělského sektoru by se podle něj Ukrajina měla stát světovou mocností v produkci potravin.

Ukrajina potřebuje odvrátit bankrot, Jaceňuk má nápad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné shromáždění při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny u sochy sv. Václava

"Někdo má ropu a plyn, my máme jídlo," řekl Jaceňuk poslancům. "Ukrajina by se po nezbytné zemědělské reformě měla stát vůdcem světového potravinářského trhu," konstatoval předseda budoucí koaliční vlády složené ze zástupců pěti proevropských stran. Přestože koalice má v jednokomorové sněmovně po říjnových volbách pohodlnou většinu, schválení vládního programu podle místních médií není jisté. Jeho obsah v debatě kritizovala i řada koaličních poslanců.

Jaceňuk připomněl, že kvůli výhradám Evropské unie Rusko nedávno zablokovalo výstavbu plynovodu South stream, který měl strategickou surovinu dopravovat do Evropy mimo ukrajinské území. Kyjev by tak přišel o podstatnou část příjmů za transport plynu. "Drazí Rusové, nedá se nic dělat, zemní plyn budete muset dopravovat přes Ukrajinu. Všem k tomu blahopřeji," řekl premiér. K modernizaci zastaralého ukrajinského plynovodního systému chce Jaceňuk přizvat evropské a americké investory.

Podmínkou pro výplatu dávek a penzí je odchod ruských vojáků

Předseda vlády prohlásil, že Ukrajina je ochotna obnovit výplatu sociálních dávek a penzí pro obyvatele povstaleckých zón na Donbasu, kterou v listopadu zastavila na protest proti povstaleckým volbám. Podmínkou ale je úplný odchod ruských vojáků z Doněcké a Luhanské oblasti. "Pane Putine, z obyvatel Donbasu jste udělal rukojmí. Odvolejte bandity a zastavte dodávky zbraní. Ukrajina pak obnoví svou svrchovanost nad Donbasem a znovu bude dávky vyplácet," vzkázal Jaceňuk do Kremlu.

Premiér v projevu pojmenoval tři příčiny nynější ukrajinské krize: ruskou agresi, energetickou závislost a korupci. Ujistil poslance, že na potřeby armády chce vláda v příštím roce uvolnit rekordní sumu ve výši pěti procent hrubého domácího produktu. Politickým úkolem je zrušení neutrality a orientace na spolupráci se Severoatlantickou aliancí, řekl předseda ukrajinské vlády.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…