Ukrajina přišla v bojích na východě o dalších šest vojáků

13.06.2015 16:13

Ukrajinská armáda přišla za minulých 24 hodin v boji se separatisty na východě země o šest vojáků a dalších 14 jejích členů bylo zraněno. Jde o jednu z nejtěžších denních bilancí bojů. Ukrajina si dnes stěžovala v Rusku na vandalské útoky na své velvyslanectví a konzulát v Rusku. Moskva naopak protestovala proti poškození svého konzulátu v Charkově.

Ukrajina přišla v bojích na východě o dalších šest vojáků
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko řekl, že nejtěžší boje jsou nyní v okolí doněckého letiště. Povstalci prý používají tanky a těžká děla a stříleli i na obytné budovy v Avdijivce, která je od letiště vzdálená asi pět kilometrů. Boje pokračují, i když v únoru bylo v Minsku sjednáno příměří. Od loňského dubna si boje na Ukrajině vyžádaly přes 6000 obětí a ze země před nimi uprchlo podle OSN skoro 880.000 lidí. Dalších 1,3 milionu lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy, jsou uprchlíky ve vlastní zemi.

Podle ruských sdělovacích prostředků přišlo k ukrajinskému velvyslanectví asi 100 lidí a házeli na budovu vajíčka

Ukrajina dnes protestovala proti útokům na své zastupitelské úřady. Výtržníci zaútočili v noci na velvyslanectví v Moskvě i na konzulát v Rostově na Donu. Podobně Rusko v pátek protestovalo proti poškození svého konzulátu v Charkově.

Podle ruských sdělovacích prostředků přišlo k ukrajinskému velvyslanectví asi 100 lidí a házeli na budovu vajíčka. Na konzulátu v Rostově na Donu pak výtržníci rozbili okna cihlami a holemi. Úřad bude podle konzula zřejmě nutné na několik dní zavřít. "Žádáme od ruských úřadů, aby věc okamžitě vyšetřily, aby viníci byli potrestáni a abychom dostali náhradu za materiální škody," uvádí se v oficiálním ukrajinském prohlášení.

Rusko v pátek zveřejnilo protestní nótu za poškození svého konzulátu v Charkově, na nějž lidé házeli vejce a potřeli jej barvami. Tyto incidenty podle agentury Reuters dokládají rostoucí napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…