Ukrajina prý nejspíš stále tají informace o sestřelení malajsijského letadla

06.05.2015 13:45

Dle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Rusko neví nic o tom, že by Ukrajina už předala záznamy z jednání ukrajinských dispečerů s piloty havarovaného letadla Boeing 777, který se zřítil na východní Ukrajině 17. července minulého roku. Při tragédii tenkrát zahynuly téměř tři stovky lidí.

Ukrajina prý nejspíš stále tají informace o sestřelení malajsijského letadla
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

„Zatím neexistuje žádný důkaz, že záznamy z jednání ukrajinských dispečerů s letadly přelétávajícími Ukrajinu byly zveřejněny a předány vyšetřovací komisi,“ prohlásil Lavrov podle agentury TASS.

Lavrov prý ještě minulý rok položil několik zásadních otázek ohledně pádu letadla. Rusko podle něj požadovalo několik informací, jako jsou údaje amerických satelitů, které v době pádu letadla monitorovaly teritorium východní Ukrajiny, údaje od amerických letadel, které v tu dobu prý přelétávaly nad oblastí pádu letadla a v neposlední řadě letové záznamy ukrajinských bojových letounů, které operují na východní Ukrajině. Píše server Prvnizpravy.cz.

Celý text zde

Kvůli pádu letadla malajsijských aerolinek, které letělo z nizozemského Amsterodamu do Kuala Lumpuru, zavedl Západ pro Rusko další sankce. Kyjev obviňuje proruské separatisty ze sestřelení letadla ruským protiletadlovým systémem Buk. Rusko tvrzení Ukrajinců popírá, naopak poukazuje na to, že v době pádu letadla byla v blízkosti letounu přítomna bojová letadla Su-25 ukrajinské armády.

Sergej Lavrov při setkání s rakouským ministrem zahraničí Sebastianem Kurtzem dal najevo, že o zrušení sankcí nechce jednat. „Nemám žádnou naději, neprojednal jsem to se svým kolegou, žádné žádosti v tomto smyslu samozřejmě nebyly vyjádřeny. Někteří kolegové se nás snažili nalákat do diskuse o podmínkách pro zrušení sankcí, ale my to dělat nebudeme,“ řekl Lavrov s tím, že zavedení sankcí bylo rozhodnutí Západu, nikoliv ruským rozhodnutím. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…