Ukrajina si musí pomoci sama, říká velvyslanec pro energetickou bezpečnost

06.05.2014 19:54

Ukrajině nepomůže zásah z Východu ani ze Západu, musí si pomoci sama. V pořadu Interview ČT24 to řekl český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Ukrajina si musí pomoci sama, říká velvyslanec pro energetickou bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

„Nejsou to řeči, ale Ukrajina si musí pomoci sama,“ zopakoval v pořadu Václav Bartuška. Čím si ale má pomoci, volbami? „To je na nich,“ odvětil velvyslanec. „Myslím si, že je tam stále ještě málo lidí u moci, kteří mají na srdci zájem té země,“ dodal.

V souvislosti s Ukrajinou se hovoří i o dodávkách ruského plynu do Evropy. Kromě Spojených států nyní vycítil příležitost i Írán. Zatímco USA nabízí složitý dovoz zkapalněného břidlicového plynu, Írán tvrdí, že může do Evropy dodávat velké množství zemního plynu.

Dalším zdrojům plynu pro Evropu se Bartuška nebrání. „Pro nás jako ČR je to zajímavé v tom, že každý další plyn na trhu zlepšuje naši vyjednávací pozici vůči našim dodavatelům,“ shrnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…