Ukrajina si za leccos může sama, řekl jasně europoslamec ČSSD

08.09.2014 21:50

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) má za to, že na konflikt na Ukrajině nelze nahlížet černobílou optikou. Vina je prý na obou stranách. Tedy na ukrajinské i ruské. Za situaci v zemi prý navíc mohou především politici, kteří na Ukrajině posledních dvacet let vládli. Jasně se prý také ukazuje, že protiruské sankce jsou k ničemu.

Ukrajina si za leccos může sama, řekl jasně europoslamec ČSSD
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Europoslanec ČSSD v rozhovoru pro kanál DVTV zhodnotil rusko-ukrajinský konflikt. „Ukrajinská armáda je ve velmi žalostném stavu, a to není kvůli Západu nebo Rusku, ale díky tomu, kdo vládl posledních 20 let na Ukrajině,“ podotýká europoslanec. Ani dnes prý Ukrajina nepostupuje demokraticky, tedy alespoň v tom smyslu, jak tomu rozumí Západ.

Evropská unie prý selhává opakovaně

Podle jeho názoru už nikdo nemůže skrývat, že separatisty podporuje ruská strana, ale část viny leží i na EU. V tuto chvíli se ale řeší především vnitřní ukrajinský konflikt. Sankce, které jsou přijaty vůči Rusku, podle Pocheho nic neřeší. „Jen to poškozuje českou ekonomiku a naopak to staví Ruskou federaci do přímého konfliktu s EU,“ upozornil europoslanec s dodatkem, že ještě nedávno mezi Ruskem a EU panovaly přátelské vztahy.

„Evropská unie selhává opakovaně při řešení tohoto konfliktu, a teď jsme, doufejme, na jeho konci. Ale já pořád říkám, že se musíme vrátit na začátek,“ zdůraznil politik. Kořeny problémů leží prý už v programu takzvaného východního partnerství. Tento program byl prý pro Ukrajinu velmi nevýhodný.  

V rozhovoru Poche také jasně řekl, kdo může přijít na řadu po Ukrajině. „Na Moldavsko už jsou uvaleny některé sankce ze strany Ruské federace. A lze to očekávat i u Gruzie a Azerbajdžánu,“ myslí si Poche. EU by teď proto měla Moldavsku podat pomocnou ruku, aby nezopakovala své selhání patrné z Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…