Ukrajinci a separatisté dohodli nové, silvestrovské příměří

23.12.2015 6:10

Ukrajina a proruští separatisté uzavřeli v běloruské metropoli Minsku nové příměří pro vánoční a novoroční svátky na východě země. Klid zbraní má platit od nadcházející půlnoci. Oznámila to mluvčí ukrajinského vyjednávače, jakož i zástupce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Ukrajinci a separatisté dohodli nové, silvestrovské příměří
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát žádající pomoc Donbasu

Předchozí příměří bylo uzavřeno k začátku nového školního roku v září a vydrželo poměrně dlouho, až do nedávného vzplanutí nových šarvátek.

"Klíčový problém, který zůstává dosud nevyřešen, je pokračující ostřelování na frontové linii. Právě proto jsme se domluvili na úplném a bezpodmínečném klidu zbraní, počínají od 00:00 v noci z 22. na 23. prosince," uvedla mluvčí hlavního ukrajinského vyjednávače, bývalého prezidenta Leonida Kučmy Darka Oliferová. "Tato iniciativa byla zvláště potřebná civilistům, aby mohli v klidu strávit vánoční svátky a Nový rok," dodala.

Zprávu o novém příměří podle agentury Interfax potvrdil i zástupce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na minských jednáních, avšak upozornil na znepokojení, jaké budí nestabilní situace v Donbasu na východě Ukrajiny. Připustil nicméně, že díky zářijovému příměří poklesl počet civilních obětí na třetinu v porovnání s předchozími třemi měsíci.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal více než 9000 mrtvých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …