Ukrajinci hlasují. Ulici v Kyjevě asi přejmenují po Václavu Havlovi

13.07.2016 18:33

Poslední československý a první český prezident Václav Havel se pravděpodobně dočká toho, že v Kyjevě po něm bude přejmenována jedna z hlavních ulic. Právě „Havlova třída“ totiž s náskokem vede v internetovém hlasování o novém názvu pro bulvár, který dosud nese jméno bolševického revolucionáře. Informoval o tom server ukranews s odvoláním na web radnice.

Ukrajinci hlasují. Ulici v Kyjevě asi přejmenují po Václavu Havlovi
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bývalý prezident Václav Havel

Z 5 429 účastníků hlasování se pro někdejšího disidenta Havla vyslovily více než tři tisícovky. Naopak více než dva tisíce lidí nesouhlasily se změnou názvu. Kyjev má přibližně tři miliony obyvatel.

Sovětský revolucionář Ivan Lepse, někdy psaný Janis Lepse, byl rodák z lotyšské Rigy, který se už jako šestnáctiletý přidal k bolševikům. Po vypuknutí první světové války byl zraněn a propuštěn z armády. V Petrohradu působil jako bolševický agitátor a později jako člen stranického vedení. Zemřel v roce 1929.

V Kyjevě se podle listu Ukrajinska pravda dříve objevily návrhy přejmenovat Lepseho bulvár podle někdejšího dlouholetého starosty v socialistické éře, ale proti tomuto nápadu dokonce vznikla petice. Na bulváru se vzápětí objevil obří nástěnný Havlův portrét.

Ukrajina se k nemalému rozhořčení Ruska rozhodla pro radikální rozchod se sovětskou minulostí, což si uložila i příslušnými zákony. Přímo v Kyjevě byly během „dekomunizace“ přejmenovány desítky ulic a z města zmizelo dvanáct soch bolševického vůdce Vladimíra Lenina, jakož i sochy jeho manželky Naděždy Krupské, německé revolucionářky Rosy Luxemburgové, pamětní desky ukrajinských komunistických tajemníků nebo sovětských vůdců.

Minulý týden, právě během návštěvy šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, kyjevští zastupitelé odhlasovali na návrh starosty Vitalije Klička, že Moskevskou třídu přejmenují podle kontroverzního vůdce ukrajinských nacionalistů Stepana Bandery, kterému nejen Rusové vyčítají kolaboraci s nacisty. Názvy změní i kyjevské ulice pojmenované po ruských vojevůdcích Suvorovovi a Kutuzovovi, aby nesly jména ukrajinských válečníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…