Ukrajinci přijeli do Polska hrát ragby. A takto "hezky" je přivítali

10.05.2015 20:46

Poláci jsou po historických zkušenostech velmi ostražití k počínání Ruska. Tytéž historické zkušenosti ale budí vášně i mezi Polskem a Ukrajinou. Bylo to dobře patrné i na ragbyovém zápase mezi Polskem a Ukrajinou v Lublinu. Polští fanoušci vyvěsili transparenty s osobou podobnou Stěpanu Banderovi, poukázali na jeho zločiny a ukrajinské město Lvov označili za polské.

Ukrajinci přijeli do Polska hrát ragby. A takto "hezky" je přivítali
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nádraží ve Lvově

Historické stýkání a potýkání mezi Polskem, Ukrajinou a Ruskem je plné citlivých bodů. Je to dáno i tím, že před druhou světovou válkou bylo posunuto podstatně více na východ. Změnilo se to až po druhé světové válce, kdy část polského území obsadil Sovětský svaz a Poláci získali část území poraženého Německa.

Před druhou světovou válkou byl Lvov skutečně polským městem. Faktem také je, že Ukrajinská povstalecká armáda Stěpana Bandery neměla slitování nejen s německými okupanty či se Sověty, ale také s polskými spoluobčany. Tisíce jich povraždila. A Poláci si to zjevně dodnes pamatují. V češtině o tom informuje server První zprávy s odkazem na deník Gazeta Wyborcza.

„Polské město Lublin leží asi dvě hodiny jízdy autem od polsko-ukrajinských hranic. Polští fanoušci připravili ukrajinským fanouškům překvapení. Na tribuně vyvěsili transparenty připomínající Banderu a jeho zločiny a město Lvov jako polské město. Transparenty byly dvojjazyčné, v polštině a ukrajinštině,“ píše server. Transparenty nakonec sundaly roztleskávačky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…