Ukrajinci skáčou mezi deštěm a okapem, píše zkušený komentátor Hekrdla. A dodává, jak zle se žije v Rusku

03.06.2014 11:04

Z poněkud jiného pohledu, než je ve většině hlavních médií zvykem, se dívá na ukrajinskou krizi nestor českých komentátorů Martin Hekrdla. Ten dlouhá léta působil v deníku Právo, později v časopisu Týden a nyní publikuje na serveru Literarky.cz. Krizi na Ukrajině popisuje ze sociálního pohledu. A naznačuje, že přestože je Ukrajina v kritické hospodářské situaci, zákony v této zemi jsou sociálně citlivější než v Rusku, ke kterému přitom s nadějí vzhlížejí lidé ve východních částech Ukrajiny.

Ukrajinci skáčou mezi deštěm a okapem, píše zkušený komentátor Hekrdla. A dodává, jak zle se žije v Rusku
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Podle Hekrdly v ukrajinských událostech chyběl hlas ukrajinské levice. Tamní komunistickou stranu přitom za levici nepovažuje, podle něj jde jen o „jeden z mnoha oligarchických sekretariátů“. „Autentická levice byla přítomna na Majdanu a existuje i ve východních „lidových republikách", ale její hlas byl převrstven eskalací konfliktu, odsunut - často otevřeným násilím ozbrojených band - do faktického undergroundu. A zůstal hlasem volajícím na poušti,“ posteskl si komentátor.

Drastické reformy diktované Kyjevu MMF už v Rusku probíhají

S odvoláním na aktivisty ukrajinské Levé opozice poukazuje na to, že drastické reformy nadiktované Kyjevu Bruselem a Mezinárodním měnovým fondem běží v Rusku na plné obrátky. A navíc: „Putinovi neoliberální ekonomové chystají novou „šokovou terapii" v cenách a monetární politice,“ upozorňuje s tím, že hodnota rublu klesá ještě víc než kurz ukrajinské hřivny.

Upozorňuje i na to, že ruský blahobyt je omezený jen na několik velkých měst, zatímco většina venkovských regionů prožívá opravdovou depresi.

Hekrdla pak na několika příkladech vypočítává, že legislativa týkající se sociálních podmínek je v Rusku tvrdší, než na Ukrajině. Poukazuje na to, že obyvatelé Krymu se brzy přesvědčí o tom, že rodinné přídavky jsou v Rusku menší než na Ukrajině.

Ruský zákoník práce je asociálnější, než ukrajinský

V Rusku byly někde až trojnásobně zdraženy lístky na vlak a za mizivou kompenzaci zrušeny cestovní výhody důchodcům. „Ruský Zákoník práce stanovuje tvrdší podmínky pro pracující než ukrajinský a umožňuje propustit i odborářské aktivisty,“ uvádí Hekrdla. Nebo: „Neplatiče nájemného není na Ukrajině možné - alespoň na papíře (platí tam ještě sovětský bytový zákon) - nechat „vybílit" exekutory a rychle vyhodit na ulici. V Rusku ano.“

 Závěrem komentátor přiznává, že  Ukrajina je v kritické hospodářské a sociální situaci, nicméně neoliberální reformy, do nichž je tlačena, mohla by u Putina nakoupit ve stejném rozsahu a skoro i kvalitě jako u paní Merkelové a dodává: „Ten tanec Ukrajinců jakéhokoli původu a jazyka, tanec smrti mezi Západem a Východem, je poskakováním z deště pod okap (a naopak).“

Celý článek Martina Hekrdly najdete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …