Ukrajinci u nás se strachem čekají na povolávací rozkaz: Ráno vstanou a...

07.02.2017 16:20

Rozhovor s rusistou Jakubem Múčkou, hlavním koordinátorem webové Encyklopedie migrace, přináší server Lidovky.cz. Múčka mimo jiné promluvil o tom, kolik Ukrajinců k nám přijíždí a proč. Vysvětlil také, proč Encyklopedie migrace vznikla.

Ukrajinci u nás se strachem čekají na povolávací rozkaz: Ráno vstanou a...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní shromáždění namířené proti údajné perzekuci ukrajinských komunistů, tzv. "dekomunizaci" a protilidovému teroru na Ukrajině

Múčka uvedl, že pokud někdo přichází do Česka z politických důvodů a žádá o tzv. doplňkovou ochranu, jsou to většinou lidé z Donbasu. „Syřané k nám v podstatě vůbec nepřicházejí, Afghánci také ne. Ani z Krymu tu moc lidí není. Pokud se odtamtud přesouvají, pak do centrální Ukrajiny. Odešlo jich asi 30 tisíc. Z Donbasu oproti tomu uteklo celkem asi 1,7 milionu lidí. Kvůli vízovým omezováním migrace z toho počtu ale do Česka chodí ročně jen řádově tisícovky lidí,“ uvedl.

  • Celý text je ZDE

I kdyby někteří z těchto lidí měli hodně pohnutý osud, na kameru se o tom nechtějí bavit. „Drtivá většina těch z Donbasu ale minimálně ztratila domov a majetky. Spousta z nich má třeba kamaráda na frontě nebo se sami báli a bojí mobilizace. Jsou tu tací, kteří každé ráno vstávají s tím, že se dívají na web ambasády, jestli už musí narukovat. Nebo se strachem čekají na dopis s povolávacím rozkazem ve schránce. Kdyby se nedostavili, skončili by v kriminále,“ vysvětlil Múčka.

Na Ukrajině je podle něj velmi složitá sociální a ekonomická situace. „Mají nárok na podporu asi 400 hřiven měsíčně, což je v přepočtu zhruba stejně v korunách. A přitom v porovnání s Českem není na Ukrajině významně levněji. Nikdo tam není v lehké situaci. Třeba důchodci a učitelé dostávají v průměru 2000 hřiven měsíčně. Všichni řeší, jak přežít,“ uvedl.

Vysvětlil také, o co v Encyklopedii migrace vlastně jde: „Do Evropy – a my to tvoříme pro českého či evropského čtenáře – přicházejí nějací lidé z různých zemí světa a my je natáčíme a zjišťujeme jejich příběhy. Následně se snažíme odborně zpracovat příběh jejich země, který si i oni s sebou nesou,“ uvedl Múčka.

A kdo Encyklopedii migrace vlastně připravuje? „Základem jsou studenti sdružení kolem Studentského hnutí za solidaritu. Koordinátorů je nás 15, studenti či čerství absolventi. Spousta z nich, včetně mě, jsou lidé, kteří byli na Balkáně, získali silnou zkušenost a chtěli na to reagovat konstruktivně. Jsme zapsáni jako nezisková organizace a jako pozorovací člen vstupujeme do Konsorcia neziskových organizací,“ prohlásil Múčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…