Ukrajinci zuří po Zemanových slovech o Krymu: Je to Antihavel, ať Rusům prodá Karlovy Vary. A z Prahy se přidala Němcová

10.10.2017 16:59

Výroky českého prezidenta Miloše Zemana, který dnes před Parlamentním shromážděním Rady Evropy označil ruskou anexi Krymu za „fait accompli“, tedy hotovou záležitost, a Ukrajině poradil dohodnout se s Moskvou na kompenzaci, pobouřily politiky v Kyjevě. Ukrajinská média označila Zemanova slova za „skandální“. Zemanovy myšlenky a prudké ukrajinské reakce zaujaly také ruská média, napsala ČTK.

Ukrajinci zuří po Zemanových slovech o Krymu: Je to Antihavel, ať Rusům prodá Karlovy Vary. A z Prahy se přidala Němcová
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Ukrajina nebude prodávat své občany, území, svrchovanost, čest a důstojnost. To se neprodává,“ citovala ukrajinská tisková agentura Unian místopředsedkyni ukrajinského parlamentu a šéfku ukrajinské delegace ve Štrasburku Irynu Heraščenkovou.

Zemanovo vystoupení označila za „vrchol cynismu“, ve Štrasburku podle ní promluvil opak Václava Havla, „Antihavel“. Bylo jí líto české delegace, která se podle Heraščenkové musela cítit trapně kvůli Zemanově bezzásadovosti a nemorálnosti.

Ještě více než Zemanova slova ukrajinskou političku rozhořčili ti z evropských poslanců, kteří řečníkovi zatleskali – přestože není žádná novinka, že jsou politici, jejichž čest je na prodej.

„Jestli lze prodat Krym, tak český prezident může Putinovi prodat Prahu a Karlovy Vary. Putin dá peníze i ropu,“ zareagoval na Facebooku poslanec Oleksij Hončarenko z vládní strany ukrajinského prezidenta Blok Petra Porošenka. Zeman podle něj zaprodal památku obětí sovětské invaze v srpnu 1968, protože se mu zrovna hodí zapomenout na ruské tanky v českých ulicích – ale tyto tanky jsou nyní v ulicích ukrajinských měst.

Další ukrajinský poslanec, Leonid Emec, na Facebooku označil českého prezidenta za „darebáka, ničemu a alkoholika“, vybízejícího Evropu k družbě s Ruskem, aniž se jediným slůvkem zmínil o ruské agresi.

„Bylo by zajímavé zjistit, zda by souhlasil, kdyby mu Hitler nabídl kompenzaci za obsazení Sudet,“ poznamenal na Zemanovu adresu ukrajinský poslanec Borislav Bereza, jehož citoval ruský server Newsru.com. Bereza také řekl, že lékaři Zemanovi doporučili, aby omezil pití alkoholu, ten ale prohlásil, že nebude pít míň. A z dnešního Zemanova vystoupení je podle ukrajinského poslance jasné, že český prezident své slovo dodržel.

Ukrajinský velvyslanec při Radě Evropy Dmytro Kuleba označil Zemana za prostinkého herce, ochotně hrajícího svou roli v představení, jehož režiséři jsou v zákulisí.

Také poslanec za Lidovou frontu Dmytro Tymčuk na sociální síti Facebook Zemanovi připomněl, že v roce 1938 svět udržel mír na pár měsíců, když prodal Adolfu Hitlerovi část Československa. Válku to oddálilo jen na pár měsíců. A český prezident Miloš Zeman chce prodat kus Ukrajiny Rusku. Poslanec Tymčuk by byl rád, aby Zemanovi někdo vysvětlil, co se dělo v historii Československa.

Server Newsru.com poznamenal, že Zeman se v listopadu chystá na návštěvu Ruska.

Zeman ovšem neslyšel kritiku jen z ukrajinské strany. Nešetřili ho ani někteří čeští politici. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) napsal na sociální síti Facebook, že nechápe, jak mohl český prezident říct to, co řekl, když si uvědomíme, jakými historickými zkušenostmi prošlo Československo.

Stejně kritická byla i někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

„Prezident Zeman na Parlamentním shromáždění Rady Evropy nemluvil o prioritách ČR, ale o zájmech Ruska. Finančně nebo jinak kompenzovat Ukrajině Krym znamená souhlasit s principem vojenské agrese, okupace a zabrání cizího území. Takový postoj zásadně odmítám. Je v rozporu se zahraniční politikou České republiky i s usnesením Poslanecké sněmovny, která obsazení Krymu označila jako agresi odporující mezinárodnímu právu,“ rozčílila se dáma na sociální síti Facebook.

„Podpora ozbrojené agrese prezidentem České republiky je ostudná. Je popřením demokratických principů a směřování naší společnosti po roce 1989. Kdyby byl Miloš Zeman prezidentem v době okupace naší země v letech 1939 nebo 1968 a padl podobný návrh, byl by odsouzen pro velezradu,“ doplnila politička.

Miroslava Němcová doslova napsala:

Prezident Zeman na Parlamentním shromáždění Rady Evropy nemluvil o prioritách ČR, ale o zájmech Ruska. Finančně nebo jinak kompenzovat Ukrajině Krym znamená souhlasit s principem vojenské agrese, okupace a zabrání cizího území. Takový postoj zásadně odmítám. Je v rozporu se zahraniční politikou České republiky i s usnesením Poslanecké sněmovny, která obsazení Krymu označila jako agresi odporující mezinárodnímu právu.

Podpora ozbrojené agrese prezidentem České republiky je ostudná. Je popřením demokratických principů a směřování naší společnosti po roce 1989. Kdyby byl Miloš Zeman prezidentem v době okupace naší země v letech 1939 nebo 1968 a padl podobný návrh, byl by odsouzen pro velezradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…