Ukrajincům dochází střelivo

16.06.2016 10:36

Tajemník bezpečnosti a obrany Národní rady Ukrajiny Oleksandr Turčynov navštívil státní holding „Artem“, kde se uskutečnilo setkání vysoce postavených státníků a armádních generálů. Diskutovalo se o nutnosti započít vlastní výrobu munice na Ukrajině. Do projektu by se mělo zapojit kolem 800 ukrajinských podniků.

Ukrajincům dochází střelivo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obraz křížů za mrtvé na Donbase

Setkání se zúčastnil také první místopředseda ukrajinské vlády Stepan Kubiv, celé vedení ministerstva obrany, velení Ukrajinských ozbrojených sil, Národní garda, Státní služba ochrany hranic, členové vlády a zástupci ukrajinského vojenského průmyslu, uvádí se na serveru Censor.net.

Podle prohlášení Turčynova „byly všechny muniční rezervy, které v zemi zůstaly ještě z dob Sovětského svazu, použity při obraně země v posledních letech, spotřeba pak nejvíce vzrostla za poslední dva roky“.

„Tyto rezervy bohužel nejsou neomezené, navíc velká část z nich byla bezmyšlenkovitě recyklována či prodána v časech, kdy si nikdo ani nepomyslel, že bychom se jednoho dne ocitli ve válce,“ prohlásil Turčynov. Podle jeho slov neexistuje žádná jiná možnost než „vytvoření vlastních kapacit na produkci celé řady různých typů munice“. Takové opatření je nezbytné k obraně země a posílení obranných kapacit.

„Spolupráce ve zbrojní oblasti s našimi strategickými partnery byla uměle zablokována, a proto se musíme nyní postavit na vlastní nohy,“ zdůraznil.

Turčynov prohlásil, že je pro Ukrajinu naprosto nezbytné vytvořit a implementovat státní program pro domácí muniční produkci. „Mělo by to být implementováno co možná nejrychleji,“ zmínil. Dodal, že by se do projektu mělo zapojit okolo 800 ukrajinských podniků fungujících v mnoha různých odvětvích „včetně chemického průmyslu, inženýrství a mnohých dalších“.

„V důsledku těchto nových opatření bude obnoveno zásobování, budou vytvořeny nové kapacity, nové technologie a navíc to povede i ke zvýšení zaměstnanosti,“ zmínil. Doplnil, že do vládního programu by měly být zapojeny i soukromé společnosti, „které tím přispějí k růstu HDP a posílí národní ekonomiku“.

„Je to pro nás opravdu v současné době naprosto klíčový úkol, nemáme žádnou jinou možnost než jej co nejdříve implementovat. Bezpečnost naší země přímo závisí na našich činech,“ zakončil svůj proslov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…