Ukrajině prý mohou dojít peníze už v tomto týdnu. Vážné varování od renomovaných novin

21.07.2015 21:36

Elaine Moore ve vyjádření pro Financial Times konstatoval, že Ukrajině hrozí pád do propasti platební neschopnosti, pokud se rychle nedohodne s věřiteli. Pád hrozí už v pátek. Kyjev se prozatím nedokázal dohodnout s věřiteli na restrukturalizaci dluhů. Letos ukrajinský dluh dosáhl 100 procent HDP.

Ukrajině prý mohou dojít peníze už v tomto týdnu. Vážné varování od renomovaných novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

„FT poukazuje na to, že poté, co Rusko obsadilo Krym a nastal konflikt na východě Ukrajiny, potýkala se ukrajinská ekonomika s vážnými problémy. Nicméně letos se ukrajinský dluh dostal na 100 procent HDP. Kyjev se snaží dosáhnout restrukturalizace, a tak snížit podíl nesplacených dluhopisů o 40 procent, a tím by snížil dluh o 15 miliard dolarů,“ informují v češtině První zprávy o textu z Financial Times.

Čtveřice hlavních věřitelů ale návrhy na restrukturalizaci dluhu odmítá, navrhují pouze další odklad. Část cenných papírů má být splacena až v době, kdy se ekonomika zotaví. Neměli bychom ale také zapomínat, že Ukrajina dluží 75 milionů dolarů Rusku.

Celý text ZDE

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jaresková se ale neobává, že by země skončila v platební neschopnosti. Neovlivní to prý ani měnu a samotné Ukrajince. Jednání s věřiteli se totiž podle jejího názoru vyvíjejí pozitivně. Nakonec prý dospějí k dohodě. Kdyby se to ale náhodou nepodařilo, kyjevská vláda má v záloze plány B a C na řešení dané situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…