Ukrajinista Svoboda: Putin má v ukrajinském parlamentu své věrné, kteří by se mohli pokusit zastavit operace proti povstalcům. Proto se Jaceňuk vrátil

11.08.2014 9:11

Ukrajinista David Svoboda se na stránkách Hospodářských novin pustil do analýzy ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka. Popsal, co stálo za jeho nedávnou rezignací, i to, proč se rozhodl k opětovnému návratu do funkce. Zase za tím prý stojí Vladimir Putin.

Ukrajinista Svoboda: Putin má v ukrajinském parlamentu své věrné, kteří by se mohli pokusit zastavit operace proti povstalcům. Proto se Jaceňuk vrátil
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

V posledním červencovém týdnu padla koaliční vláda premiéra Arsenije Jaceňuka. Podle Davida Svobody za tímto poněkud překvapivým krokem stojí intrika aktérů spolupracujících s prezidentem Porošenkem, jejímž cílem bylo vyvolat předčasné parlamentní volby, které měly dotyčné vyvléci z odpovědnosti za nepopulární kroky, jež je Jaceňukova vláda nucena podnikat.

Roznětkou se přitom stala snaha vlády zdanit zisky oligarchů z těžby zemního plynu, nafty a železné rudy a získat takto prostředky na vedení války proti rebelům na východě země. Když navrhované daňové zákony neprošly, Jaceňuk se rozhodl rezignovat, čímž položil celou vládu. Odpočítávání času do předčasných parlamentních voleb mohlo začít.

Putin má v ukrajinském parlamentu „spící agenty"

Netrvalo však dlouho a Jaceňuk se vrátil zpátky do své funkce. Co ho k tomuto kroku vedlo? Svoboda spatřuje dva důvody. Jednak prý Jaceňuk tušil, že by v předčasných volbách neměl šanci, jelikož „svět oplácí reformátorům nevděkem, Porošenkova hvězda stojí vysoko a ke slovu se derou populisté Oleha Ljaška, jejichž případný úspěch hrozí překreslit mapu ukrajinského parlamentu“, jednak za jeho rozhodnutím údajně stojí obava z ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Putin umí kombinovat hrubou sílu s chytrou subverzí prostřednictvím spících agentů a v dosavadním parlamentu, vzešlém ze starých pořádků, sedí celá Janukovyčova garnitura. Ta se snadno probudí k novému životu, jakmile nastoupí ekonomické těžkosti, rozčarování z nenaplněných ideálů Majdanu a únava z války,“ vysvětloval Svoboda ve svém článku. Kdyby se taková skupina v důsledku pádu vlády dostala do popředí, mohla by se pokusit zastavit operace proti proruským separatistům. To prý Jaceňuk za žádnou cenu nechtěl dopustit a tak radši přistoupil na daňové ústupky.

„Rozmíšku i její zažehnání můžeme tak s ohledem na válečný požár chápat nikoli jako zradu ideálů, ale jako projev jakési zdravé politické přízemnosti. Ta však může kdykoli ustoupit do ústraní v závislosti na vyostření situace na východě,“ uzavírá Svoboda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…