Ukrajinistka se rozpovídala: Banderovec není nic, jen sovětská a ruská nadávka

05.01.2015 23:14

Rozpoutal se další spor o to, co se vlastně děje na Ukrajině. Na jedné straně stojí prezident Miloš Zeman, kterého prý jímá strach při sledování pochodu tzv. banderovců, a na straně druhé stojí ukrajinistka Lenka Víchová, která upozorňuje, že pojem banderovci vlastně mnoho neznamená. Kontroverzní ukrajinský hrdina Stepan Bandera byl vězněn nacisty v koncentračním táboře a Sověti mu vyvraždili část rodiny.

Ukrajinistka se rozpovídala: Banderovec není nic, jen sovětská a ruská nadávka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

Prezident Miloš Zeman v Prezidentském Pressklubu na Frekvenci 1 znovu hovořil o Ukrajině. Dal jasně najevo, že má obavy z údajných fašistických tendencí stoupenců kontroverzního ukrajinského hrdiny Stepana Bandery. Nebylo to poprvé, co Zeman kritizoval Ukrajinu, a nebylo to poprvé, co se proti našemu prezidentovi ohradila ukrajinská ambasáda. O situaci v zemi rozervané válkou a rusko-ukrajinskými spory hovořili v pondělních Událostech, komentářích zpravodaj ČT Miroslav Karas a ukrajinistka Lenka Víchová.

Sověti zabíjeli v Banderově rodině

Český prezident Miloš Zeman si za svá slova o nebezpečné vlně na Ukrajině, kde podle naší hlavy státu navíc vládne „premiér války", vysloužil oslavné ódy v ruském tisku. Český prezident se podle ruských médií trefil do černého. Podle Karase dnes v Rusku dominují zprávy o Zemanovi v sekcích věnovaných zahraničí.

Jenže jasno o Banderovi nemají ani na samotné Ukrajině. „Bandera dodnes Ukrajince rozděluje," připomněl Karas. Na západě země ho oslavují a na východě mu vyčítají spolupráci s nacisty, ke které došlo za druhé světové války.  

„Označení banderovci nic neznamená," podotkla k tomu Víchová, která napsala prezidentu republiky dokonce dopis, v němž se snažila prezidentovi vysvětlit některé teze opakované o Ukrajině a Banderovi. O něm samotném se prý ví velmi málo. Jeho rodina ale trpěla pod sovětskou správou země. Někteří členové rodiny byli dokonce Sověty zavražděni. „I ti, co si dnes říkají banderovci, o tom strašně málo ví," pokračovala.

„Historie ukrajinských nacionalistů je historií několika desítek let," pokračovala expertka. Jméno Bandery bylo v této souvislosti zneužíváno sovětskou a později ruskou stranou jako nadávka. Víc bychom se mohli dozvědět, kdyby Rusko konečně zpřístupnilo své tajné archivy obsahující materiály staré sedmdesát a více let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…