Ukrajino, záchrana je tady? Nový vývoj

29.03.2016 13:22

V ukrajinské politice došlo za poslední den k mnoha změnám. Nejprve generální prokurátor Viktor Šokin vyhodil bojovníka s korupcí Davita Sakvarelidzeho. Potom sám odstoupil. A Porošenko už přišel s návrhem na nového premiéra. A ten sice ještě nemá post, už však sestavuje kabinet, jehož členem bude i bývalý slovenský ministr financí Ivan Mikloš.

Ukrajino, záchrana je tady? Nový vývoj
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

V ukrajinské vládě se dějí věci. Generální prokurátor Viktor Šokin, kterému již před měsícem a půl vláda navrhovala, aby podal rezignaci, jelikož jeho boj proti korupci se zdál býti neúspěšný, potažmo žádný, vyhodil svého náměstka Davita Sakvarelidzeho.

Důvodem Sakvarelidzeho propuštění bylo údajné „hrubé porušení prokurátorské etiky“, jak uvedl na webových stránkách úřadu jiný Šokinův náměstek, Vladislav Kutsenko.

Sakvarelidze byl jedním z vrchních bojovníků proti korupci a náměstek generálního prokurátora. Zároveň byl velkým kritikem Šokinova úřadu, který podle něj neplnil povinnosti, ke kterým se zavázal.

Následně však došlo k odstoupení samotného generálního prokurátora Viktora Šokina, kterému tento krok již dříve navrhoval prezident Petro Porošenko. Jeho rezignaci v úterý schválil ukrajinský parlament.

Poté místopředseda Bloku Petra Porošenka Oleksiy Honcharenko navrhl ve snaze nahradit současného premiéra Jaceňuka jeho možného nástupce. Tím by se měl stát Volodymyr Groysman, současný předseda parlamentu a spojenec prezidenta Porošenka.

A Groysman nelenil a již začal sestavovat budoucí kabinet. Zatím má sice k funkci daleko, kdo obsadí post ministra financí je však již známo. Měl by jím být Slovák Ivan Mikloš, který byl již dvakrát ministrem financí Slovenska.

Groysman mu slíbil, že se nebude muset kvůli funkci v ukrajinské vládě vzdát slovenského občanství. Mikloš by tak měl nahradit současnou ministryni financí Natalii Yareskovou, která taktéž plánuje kandidovat na předsedkyni vlády.

Dostal jsem nabídku připojit se k vládě a vyjádřil jsem svůj předběžný souhlas s nominací po splnění určitých podmínek,“ uvedl Mikloš, který již nyní působí jako poradce ukrajinské vlády. Tou nejdůležitější je právě ponechání si slovenského občanství, což však odporuje slovenským zákonům, které zakazují mít dvojí občanství, zatímco ukrajinské zákony stanovují, že pro členství ve vládě musí být Mikloš občanem Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…