Ukrajinská ambasáda zaslala stížnost na Klause. Hlásá prý ruskou propagandu, jen aby se zviditelnil

11.07.2014 21:19

Exprezident Václav Klaus víc než jednou prohlásil, že za nelehkou situaci na Ukrajině nese odpovědnost především EU a obecněji Západ. Učinil tak i na debatě v tomto týdnu. A ukrajinská ambasáda už to nevydržela a ohradila se v otevřeném dopise. Václav Klaus je prý toliko heroldem ruské propagandy. Informuje o tom server Týden.cz.

Ukrajinská ambasáda zaslala stížnost na Klause. Hlásá prý ruskou propagandu, jen aby se zviditelnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

„V době, kdy celé mezinárodní společenství uznalo Majdan revolucí důstojnosti, symbolem boje Ukrajinců proti zločinnému režimu Janukovyče, někdejší hlava státu i nadále šíří ničím nepodloženou tezi, že Majdan byl naplánovanou akcí Západu, především USA," píše se v dopise.

Ačkoli i český stát musel v minulosti bojovat o své demokratické směřování a současná česká vláda se k Ukrajině postavila přátelsky, když na svém území léčila nejednoho hrdinu z Majdanu, tak se i přesto najdou v české společnosti lidé, kteří šíří ruské propagandistické názory. Proč to dělají? Podle ukrajinského velvyslanectví na sebe tím jen chtějí upoutat pozornost.

„Na rozdíl od současných a bývalých lídrů většiny zemí světa, V. Klaus ani nepřipouští, že současná krize ve východní Ukrajině je výsledkem cynické agrese oficiální Moskvy za účelem navrácení Ukrajiny do sféry svého vlivu, zabránění úspěšné realizaci projektu 'evropské Ukrajiny',“ píše ambasáda v dopise a vyjadřuje politování, že se takoví lidé objevují i v zemi, která doposud byla k ukrajinské revoluci přátelská.

Klaus se k dění na Ukrajině vyjadřoval opakovaně velmi kriticky. Mimo jiné dal i najevo, že by se krizi pokusil vyřešit sám, kdyby měl moc. Nepověřoval by tím vládu. Vměšování západu nepomáhalo Ukrajině v době krize a neprospívá jí ani teď. Svou situaci si prý musí Ukrajina vyřešit především sama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…