Ukrajinská armáda prý vstoupila do Luhansku

19.07.2014 7:31

Ukrajinské armádní jednotky včera večer vstoupily do východoukrajinského Luhansku ovládaného dosud separatisty. V bojích o půlmilionové město bylo nasazeno letectvo, jen mezi civilisty je podle ukrajinských médií nejméně dvacet mrtvých. Zastřelen prý byl jeden z hlavních luhanských povstaleckých vůdců Alexej Sokol.

Ukrajinská armáda prý vstoupila do Luhansku
Foto: youtube.com
Popisek: Převoz zraněných po bombardování sídla vzbouřenců v ukrajinském Luhansku

Podle ukrajinského serveru Cenzor se ve městě tvrdě bojovalo, pozemnímu útoku předcházely nálety na povstalecké posty rozmístěné na hlavních přístupových silnicích. Informace ukrajinská média čerpají ze vzkazů řadových vojáků, armádní velení zprávu o útoku na Luhansk dosud nevydalo.

Do bojů se údajně zapojilo dělostřelectvo a mechanizované jednotky. Informace o ztrátách mezi vojáky a proruskými ozbrojenci místní média nemají. Ofenziva zasahuje i několik okolních měst, odkud údajně stahují své síly bojovníci „Luhanské lidové republiky" a oddíly kozáků.

Luhansk je spolu s milionovým Doněckem hlavním centrem východoukrajinských povstalců. Je zároveň největším donbaským městem, které leží přímo v hraniční oblasti. Od hranic s Ruskem ho dělí vzdušnou čarou jen asi deset kilometrů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …