Ukrajinská armáda zahájila ofenzivu u Mariupolu

10.02.2015 12:23

Ukrajinská armáda oznámila, že zahájila ofenzivu proti proruským separatistům u východoukrajinského přístavu Mariupolu. Povstalci naopak prohlásili, že se jim podařilo zcela obklíčit ukrajinské vládní jednotky v oblasti strategického města Debalceve. Obě strany konfliktu se zřetelně snaží získat maximální část území, aby si zajistily co nejsilnější pozici před plánovaným středečním summitem o ukrajinské krizi v běloruské metropoli Minsku. Informuje o tom ČTK.

Ukrajinská armáda zahájila ofenzivu u Mariupolu
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov "je poblíž Mariupolu, kde jednotky Národní gardy prolomily nepřátelskou obranu a přešly do ofenzivy", uvedla podle agentury Reuters rada v komuniké.

Azovský prapor, který se účastní střetů v oblasti Mariupolu, dnes na sociálních sítích sdělil, že se mu podařilo dobýt několik vesnic severovýchodně od zmíněného důležitého přístavního města a zatlačit rebely blíž k ruské hranici.

Mluvčí ministerstva obrany proruské samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin to ale odmítl s tím, že boje v regionu pokračují a povstalci neustoupili.

Basurin již v pondělí večer také prohlásil, že separatisté zcela obklíčili vládní oddíly bránící se v centru důležité železniční a silniční křižovatky Debalceve a jejím bezprostředním okolí. Povstalci tvrdí, že město, o něž sváděli s vládními jednotkami bitvu posledních několik týdnů, odřízli od klíčové dopravní komunikace. Podle Kyjeva se o příjezdovou silnici stále bojuje.

Ruská agentura TASS dnes napsala, že podle OSN zůstává v městě Debalceve, které je bez dodávek elektřiny a vody, asi 5000 civilistů, převážně rodin s dětmi a senioři.

V Minsku se mají ve středu sejít vůdci Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa k jednáním o ukončení bojů na východní Ukrajině. Summit dnes v hlavním městě Běloruska připravují představitelé Ruska, Ukrajiny a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), zastoupeni mají být i povstalci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…