Ukrajinská armáda zatím Krasnyj Luč nedobyla, svádí o něj intenzivní boje

10.08.2014 12:28

Proruští povstalci nadále svádějí s ukrajinskými vládními silami těžké boje o město Krasnyj Luč poblíž Doněcku. Prohlásil to dnes podle agentury DPA armádní mluvčí Andrij Lysenko. Popřel tak sobotní tvrzení separatistů, že ukrajinské oddíly už strategicky položené město dobyly a prakticky beze zbytku tak obklíčily Doněck. Ukrajinský prezident Petro Porošenko je připraven zvážit humanitární misi na východě země, po níž volá Moskva.

Ukrajinská armáda zatím Krasnyj Luč nedobyla, svádí o něj intenzivní boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

„Boje se stejnou intenzitou pokračují," řekl Lysenko. Krasnyj Luč leží mezi hlavními baštami separatistů, Doněckem a Luhanskem. Ovládnutí tohoto města navíc znamená i kontrolu nad důležitou silnicí k ruské hranici.

Při bojích na okraji velkoměsta přišli o život nejméně dva civilisté, uvedla dnes DPA.

Podle agentury AFP se z Doněcka v noci na dnešek opět ozývalo dělostřelecké bombardování. Slyšet bylo nad ránem více než 20 detonací z centra města. Dělostřelecké granáty poničily soukromý dům i část polikliniky a zranily jednu ženu, uvedla doněcká radnice.

Ukrajinská armáda dnes potvrdila, že pokračuje v ofenzivě, jejímž cílem je „utažení smyčky kolem Doněcku".

Porošenko by povolil humanitární misi. Ale jen mezinárodní a neozbrojenou

Ukrajinský prezident Porošenko je připraven zvážit, že by povolil humanitární misi do oblastí kontrolovaných povstalci na východě země. Jakákoli taková mise by ale musela být mezinárodní a neozbrojená, informoval dnes zpravodajský server BBC News, podle nějž se tak Porošenko vyjádřil v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Podle Porošenka by příslušníci mise měli do oblasti přístup jen skrze kontrolní body ukrajinských sil. „Jsme připraveni akceptovat humanitární pomoc, pokud bude mise mezinárodní, bez jakékoli vojenské podpory, a pokud projde hraničními kontrolními stanovišti pod kontrolou ukrajinské ostrahy," citoval prezidenta jeho úřad.

Západ a Ukrajina mají obavy ze zneužití mise k invazi ruských vojáků

K vyslání humanitární mise na Ukrajinu opakovaně vyzvalo Rusko. Západ a Kyjev se ale obávají, že by Moskva mohla této akce zneužít a poslat na východ Ukrajiny své vojáky.

Východoukrajinský Luhansk, kde žije 425.000 lidí, na svých internetových stránkách v sobotu oznámil, že město je již týden bez dodávek elektřiny. Části města jsou bombardovány a většina obchodů je zavřená.

V obležení ukrajinské armády je také Doněck. Proruští separatisté v sobotu vyzvali k příměří v oblasti Doněcka k odvrácení „humanitární katastrofy".

Separatisté dnes zopakovali výzvu k příměří

Proruští separatisté dnes sobotní výzvu k příměří v oblasti Doněcka zopakovali. „Jsme připraveni ke klidu zbraní v zájmu odvrácení sílící humanitární katastrofy," prohlásil dnes jeden z vůdců separatistů Alexander Sacharšenko. Pokud ale vládní síly napochodují na Doněck, zažijí si tu svůj „Stalingrad", varoval Sacharšenko.

Rusko vrací ukrajinské vojáky

Mluvčí doněcké radnice Maxim Rovinskyj agentuře AP řekl, že situace se „zhoršuje každou hodinou". Ulice města jsou většinou prázdné a obchody zavřené, uvedla BBC.

Agentura Interfax dnes informovala o nočním propuštění pěti ukrajinských vojáků, kteří byli zadrženi po překročení hranice do Ruska. Pětice patří mezi zhruba tři stovky vojáků a pohraničníků, kteří byli podle Kyjeva přinuceni k překročení hranice kvůli bojům.

Většina jich byla vrácena na Ukrajinu, ale 18 vojáků a 28 pohraničníků bylo zadržováno kvůli podezření na ostřelování civilních oblastí na východě Ukrajiny i ze střelby na ruské území. Předání vojáků se uskutečnilo na hraničním přechodu Čertkovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …