Ukrajinská armáda zaútočila na rebely na východě země

01.07.2014 11:12

Ukrajinské vládní síly obnovily dnes ráno bojové operace proti proruským povstalcům na východě země. Oznámil to v Kyjevě šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov na úvod schůze sněmovny. Již v noci na dnešek prezident Petro Porošenko oznámil, že neprodloužil příměří se separatisty a že armáda zaútočí a ukrajinské území získá zpět.

Ukrajinská armáda zaútočila na rebely na východě země
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Organizace euromajdanu byla dost promyšlená

"Zaútočíme a naši zemi osvobodíme. Rozhodnutí nepokračovat v příměří je naší odpovědí na teroristy, ozbrojence a bandity," uvedl Porošenko. Příměří ukrajinský prezident neprodloužil i přes pondělní telefonát se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, se kterým se na pokračování klidu zbraní údajně shodl.

Porošenko po telefonickém rozhovoru s Putinem svolal jednání bezpečnostních představitelů země, se kterými o možnosti dalšího příměří jednal. Ještě před začátkem schůzky čelil od některých účastníků výzvám, aby ho neprodlužoval, neboť armáda během klidu zbraní zaznamenávala jen ztráty. Ukrajinské ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo, že od počátku příměří 20. června zahynulo 27 vojáků.

Střelba a tanky

"V posledních deseti dnech jsme Donbasu, Ukrajině a celému světu ukázali, že tento konflikt, který byl vyprovokován z vnějšku, chceme vyřešit pokojně," řekl Porošenko. Dodal, že povstalci svými "bezohlednými činy zmařili jedinečnou šanci realizovat mírový plán".

"Po konzultacích o situaci jsem se jako vrchní velitel (ozbrojených sil) rozhodl, že vláda nebude v jednostranném dodržování klidu zbraní pokračovat," vysvětlil ukrajinský prezident. Ten týdenní příměří vyhlásil v pátek 20. června, v pondělí 23. června přislíbili zastavit bojové operace i povstalci. V pátek 27. června pak Porošenko příměří prodloužil do pondělí 30. června.

Vládní jednotky již začaly ostřelovat pozice rebelů na východě Ukrajiny z děl a údery letectva, uvedl dnes ráno šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk. Podle agentury Unian dodal, že po desetidenním příměří bojovnost povstalců prudce opadla. Ve vsi Karlovka v Doněcké oblasti byly podle agentury RIA Novosti nasazeny tanky.

Povstalci v Luhanské oblasti podle agentury Interfax zajali reportérku a kameramana nezávislé kyjevské televize.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…