Ukrajinská poslankyně se domáhala účasti na soudu se Savčenkovou. Dopadlo to jinak, než plánovala...

21.03.2016 17:48

Ukrajinská poslankyně Irina Gerašenková se spolu se svými kolegy vydala dnes brzy ráno do Ruska na soud s obviněnou ukrajinskou letkyní Naděždou Savčenkovo. Celé to ovšem nakonec dopadlo tak, že se musela spolu s celou ukrajinskou delegací vrátit zpět do Kyjeva. Vstup na území Ruské federace jí byl zakázán na dalších pět let!

Ukrajinská poslankyně se domáhala účasti na soudu se Savčenkovou. Dopadlo to jinak, než plánovala...
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

„Byl mi znemožněn vstup na území Ruské federace, údajně představuji hrozbu pro teritoriální celistvost, bezpečnost země a zdraví jejích občanů,“ sdělila dnes ukrajinským médiím Gerašenková. Dále novinářům řekla, že byli na hranici zadrženi na více než dvě hodiny. „Poté propustili mé kolegy a mně předali dokument o tom, že vstup na území RF je mi zakázán do února 2021,“ doplnila. Údajně jí nepomohlo ani diplomatické vízum.

Ukrajinská poslankyně se podivila nad tím, jak je tedy možné, že může jezdit každý týden do Minsku, když Bělorusko a RF používá stejné spisy pro „nežádoucí osoby“. Ještě více ji ovšem zarazil fakt, že na zmíněném dokumentu, který jí předaly ruské autority, je napsáno, že k zadržení došlo 8. března. „To znamená, že tato provokace byla již dopředu plánována,“ domnívá se ukrajinská politička.

Irina Gerašenková přitom není jen poslankyní v ukrajinském parlamentu, ale je i členkou Stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a také zmocněnkyní Ukrajiny v otázkách mírového řešení konfliktu na Donbase. Zákaz jejího vjezdu na území RF tak již vyvolal prudkou reakci ze strany ukrajinských autorit.

Soudní proces s Naděždou Savčenkovou je na Ukrajině již dlouhodobě ostře sledovaným tématem. Nedávno například první dáma Ukrajiny Marina Porošenková napsala dopis Michelle Obamové, ve kterém ji požádala o podporu mezinárodní kampaně za osvobození ukrajinské letkyně. V dopise mimo jiné zmínila i to, že se Savčenková bok po boku s americkými vojáky účastnila vojenské operace v Iráku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…