Ukrajinská vicepremiérka pro evropskou integraci má velkolepé plány. Jen ti Rusové je prý pořád maří

05.07.2016 22:05

Ukrajinská vicepremiérka pro evropskou a euroatlantickou integraci Ivanna Klympuš-Cincadzová se v rozhovoru pro DefenseNews.com vyjádřila k prioritám Ukrajiny ve snaze získat podporu z USA. Reformy jsou v plánu, je ale třeba, aby Rusko začalo plnit minské dohody.

Ukrajinská vicepremiérka pro evropskou integraci má velkolepé plány. Jen ti Rusové je prý pořád maří
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

Jedním z prvních kroků, který by měla Ukrajina podstoupit, je velká privatizace napříč mnoha sektory, která má podle Cincadzové vést k větší stabilitě makro- i mikroekonomické situace Ukrajiny.

„Řekla bych, že plnění minských dohod není součástí těchto reforem,“ poznamenala politička s tím, že Ukrajina se pokouší decentralizovat svou moc již dlouhou dobu, nezávisle na těchto dohodách. Chce však splnit všechny podmínky z dohod plynoucích. Ty však jsou zodpovědností Ukrajiny, ne nikoho jiného.

Dokud však nebude natolik příhodná bezpečnostní situace, nelze splnit minské dohody a tomu brání ruská agrese na ukrajinském území. Nelze tak mluvit o politických řešeních situace, když stále umírají lidé.

„Bohužel musím přiznat, že se k jejich plnění vůbec nepřibližují a ani neplní sliby,“ řekla Cincadzová o ruském přístupu k minským dohodám. „Rusové řekli, že jsou plně připraveni na to přistoupit, pokud se nemýlím, už v říjnu 2015, ale od té doby se nic nestalo,“ poznamenala.

Celý rozhovor zde

Za poslední dva roky však Ukrajina dosáhla velkých pokroků od chvíle, co předchozí režim nechal její instituce a ozbrojené síly v naprostých troskách, jak tvrdí Cincadzová, která údajně společně s dalšími poslanci přišla s funkčím rámcem, na základě kterého staví řešení situace v zemi.

„Se zapojením občanské společnosti, s mnoha dobrovolníky, s velmi pozitivním přístupem veřejnosti a podporou ze zahraničí jsme již ušli dlouhou cestu,“ poznamenala Cincadzová a dodala, že konečně poprvé přišli politici s představou rozpočtu na strategickou obranu Ukrajiny.

Ukrajina se podle ní nevzdává snah získat vojenskou podporu ze zahraničí. „Ukrajina nikdy nebyla národem, který by někoho dobýval, tudíž i smrtící zbraně jsou pouze na obranu našeho území, naší půdy a našich lidí,“ poznamenala Cincadzová.

Ukrajina by podle ní potřebovala zbraně proti tankům, dronům, proti dělostřelectvu, jelikož nemá dostatek vlastních prostředků na to, aby vyhnala Rusko ze svého území.

„Myslím si, že je velmi důležité, aby NATO zůstalo jednotné,“ vyjádřila svůj názor na summit ve Varšavě. Je nutné udržovat dialog a silné NATO. Doufá také, že stále platí nabídka z roku 2008, že ve chvíli, kdy bude Ukrajina připravená, bude moci přistoupit do NATO. V současnosti tedy Ukrajina provádí bezpečnostní audit všech svých prostředků, na který však NATO zatím nijak oficiálně nereagovalo.

Od Aliance pak Ukrajina čeká podporu nejen v bezpečnosti, ale i v dalších ohledech pro zemi, „která v současnosti brání celou Evropu a celou západní civilizaci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…