Ukrajinská vláda chce zakázat koncert této světové celebritě. Jako za nacistů, schytal to Kyjev

17.07.2015 19:09

Ukrajinské ministerstvo kultury žádá zrušení plánovaného koncertu slavného srbského režiséra a hudebníka Emira Kusturici. Ukrajina se obává možných nepokojů a provokací souvisejících s tím, že Kusturica podpořil vrácení Krymu Rusku a dlouhodobě vystupuje jako příznivec Vladimira Putina. Kusturicovi to připomíná nacistickou éru.

Ukrajinská vláda chce zakázat koncert této světové celebritě. Jako za nacistů, schytal to Kyjev
Foto: repro youtube.com
Popisek: Emir Kusturica, slavný srbský režisér, hudebník a spisovatel

Koncem července se měl v Kyjevě k připomínce tisíce let od smrti kyjevského knížete Vladimíra Velikého uskutečnit koncert skupiny No Smoking Orchestra známého srbského režiséra, hudebníka a spisovatele Emira Kusturici. Akce se ale nejspíš neuskuteční, protože ukrajinské ministerstvo kultury požádalo ministerstvo zahraničí a národní bezpečnostní radu, aby koncert zakázaly. Informuje o tom server srbského prestižního deníku Politika.rs.

„Mě to nepřekvapuje, zvláště když je známo, že ukrajinská vláda je produktem státního převratu, který násilně změnil Evropu. Potom je logické, že někdo, kdo se zasazuje za spravedlnost, která by měla být standardem, bude persona non grata. Lehkost, se kterou se to všechno dnes rozhoduje, kdo je žádoucí a kdo ne, to všechno připomíná nacistickou éru, na skutečnou vládu fašistů, která dnes nazývá fašisty právě ty, jež v boji proti fašismu ztratili 25 milionů lidí,“ naráží Kusturica na Rusko, respektive tehdejší Sovětský svaz a jeho lidské ztráty.

Všechno se prý vykládá opačně, než jaká je skutečnost. „A to v Evropě trvá již nějakou dobu – antifašista je fašistou, ten druhý je zase demokrat. V tomto smyslu je i oslava člověka, který přinesl v 9. století do kyjevské Rusi, prvního ruského státu, křesťanství, a moje tamní přítomnost jako člověka hlásícího se k evropským hodnotám včetně křesťanských, pro tyto novopohany problematická,“ rozčílil se Emir Kusturica na kyjevské politiky.

Emir Kusturica hned na počátku podpořil připojení Krymu k Ruské federaci a patří k dlouhodobým zastáncům prezidenta Vladimira Putina. Obecně je naladěn spíše protizápadně. Západ viní z toho, že si chce východní země (včetně Srbska) podmanit a zlikvidovat. Naopak Putina vidí jako záruku přežití Srbska. Před lety v Praze prohlásil, že bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová je kráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…