Ukrajinská vojska zatím drží letiště v Doněcku, separatisté ale dle Kyjeva dostávají nové posily z Ruska

20.01.2015 12:14

I přes opakované útoky proruských separatistů se zatím ukrajinské armádě daří držet dobyté pozice na letišti v Doněcku. V Kyjevě to dnes oznámil mluvčí protipovstalecké operace ukrajinských ozbrojených sil Andrij Lysenko. Jenže to se může změnit. Podle ukrajinských médií se totiž stále častěji objevují zprávy o tom, že z Ruska přicházejí povstalcům nové posily, které mají ofenzívu Kyjeva zastavit.

Ukrajinská vojska zatím drží letiště v Doněcku, separatisté ale dle Kyjeva dostávají nové posily z Ruska
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Na Doněck i dnes v noci dopadaly miny a dělostřelecké granáty, uvedl Lysenko. Separatisté se snaží útočit na předsunuté armádní pozice na letišti a pokoušejí se přetnout koridor, jímž vládní jednotky dostávají posily a munici z obce Pisky ležící západně od letiště. Silné boje pokračují o město Horlivka na severovýchod od Doněcku, kde armáda zaútočila na pozice vzbouřenců dělostřeleckou palbou.

K bojům je prý nachystáno 25 ruských tanků a 30 obrněných transportérů

Ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk dnes oznámil, že z Ruska v těchto dnech proudí přes úseky hranic kontrolované povstalci velké množství těžkých zbraní a munice. Výzbroj se soustřeďuje jižně od Luhansku, kde je k nasazení na frontě údajně připraveno 25 ruských tanků a 30 obrněných transportérů. O přepravu vozidel se postaral speciální tým ruského jižního vojenského okruhu, uvedl Tymčuk. Přes město Krasnodon byly navíc podle něj do Luhansku přepraveny dvě roty ruských vojáků.

Ukrajinské velení dnes zveřejnilo první odhady ztrát povstalců během víkendových bojů o doněcké letiště. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko agentuře Unian řekl, že na východě Ukrajiny v té době padlo kolem 300 "teroristů". Největší počet z nich zahynul přímo na letišti, další ztráty podle Heraščenka vzbouřenci utrpěli u měst Horlivka a Volnovacha.

Podle Ruska Kyjev maří přípravy na summit v Astaně

Ofenziva ukrajinské armády v boji o doněcké letiště komplikuje vyhlídky na summit Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, který se měl uskutečnit do konce ledna. V Moskvě to dnes prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Uspořádání schůzky, kterou chtěl svolat kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, není teď pravděpodobné, řekl mluvčí.

Schůzka se původně měla uskutečnit 15. ledna. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande ale účast odvolali s vysvětlením, že jednání má smysl jedině v případě, bude-li dosaženo pokroku v jednání o ukončení ukrajinské krize. Optimisté doufali, že summit se může uskutečnit do konce ledna.

"Jednání se může konat jedině v případě, že bude mít produktivní výsledek," souhlasil dnes se stanoviskem Berlína a Paříže Peskov. "V současné době ale příprava nevyhlíží tak pravděpodobně, jak se jevila před obnovením vojenských akcí na Ukrajině," dodal.

Rusku vadí prudký postup ukrajinských jednotek na severu Doněcku, při němž o víkendu armáda vytlačila povstalce z velké části mezinárodního letiště. Moskva obviňuje Kyjev z porušování minských dohod dojednaných počátkem loňského září. Jejich obsahem bylo příměří a stažení těžkých zbraní z linie fronty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…