Ukrajinské gardy zlynčují poslance, a česká média mlčí. Expert odhaluje i další témata, o kterých je nejspíš zakázáno mluvit

04.10.2014 13:49

TÝDEN V MÉDIÍCH Tuzemské sdělovací prostředky se někdy jako zázrakem odmlčí, když si mají důkladněji všimnout lynčování protivládního poslance na Ukrajině, okolností atentátu na desítky dětí v Sýrii nebo historického pomýlení prezidenta Obamy. Poukazuje na to mediální analytik Petr Žantovský, který se rovněž pozastavuje i nad taškařicí s grilováním Věry Jourové před europoslanci a některými povedenými kousky z kampaně před komunálními a senátními volbami.

Ukrajinské gardy zlynčují poslance, a česká média mlčí. Expert odhaluje i další témata, o kterých je nejspíš zakázáno mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Své pravidelné ohlédnutí začíná Petr Žantovský několika postřehy, které patří do kategorie toho, co jsme si v médiích nepřečetli. Nebo jen velmi výběrově. „Na Ukrajině Pravý sektor zlynčoval protivládního poslance. Ale nevšimnul jsem si, že by do českých ulic vyšly médii podporované občanské úderky a protestovaly proti tomu, že se na Ukrajině dějí takové věci. Jestli to nebude tím, že o tomhle incidentu kromě Novinek.cz nikdo moc obsáhle nereferoval, myslím z těch oficiálních médií. A přitom to je docela drsná zpráva, která v dominantním zpravodajství chybí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Stejně tak mu v českých sdělovacích prostředcích chybí podrobnější informace o další krvavé příhodě, která se odehrála v Sýrii. „Zpráva o atentátu na těch více než čtyřicet dětí sice našimi médii proběhla, avšak už – pokud jsem dobře hleděl a pozorně četl – se nikdo příliš zeširoka nezabýval tím, že autorem toho atentátu jsou protivládní guerilly, které jsou financované a podporované Obamovými Spojenými státy. To se nehodí do takové té propagandistické linie, kterou drží naše liberální média. Pro nás je hlavním zločincem oficiálně prezident Asad,“ konstatuje Petr Žantovský.

Islamistické skupiny podporované USA přinesly jen rozvrat a krev

Tento názor se objevil i v rozhovoru arabisty a islamisty Miloše Mendela pro Aktuálně.cz. „Miloš Mendel, kterého pokládám za velice rozumného člověka, tu situaci popisoval velmi přesně, ale také přistoupil na floskuli, že Asad bojuje proti vlastnímu obyvatelstvu. Pokud to tedy nezkreslilo Aktuálně.cz, tak si myslím, že to je hrubě zkreslená částečná skutečnost, protože Asad nebojuje proti svým obyvatelům, ale guerillám, které vedou v Sýrii protivládní boj. A je to v podstatě sebeobrana toho posledního pokusu o jakýsi polosekulární stát uprostřed toho islámského moře,“ tvrdí mediální odborník s tím, že ty polosekulární pokusy skončily většinou s podporou USA v krvi, ať už to bylo v Egyptě, v Libyi, v Iráku.

„Neříkám, že ty režimy byly ideální, ale minimálně se snažily držet alespoň oddělené ty dva fenomény, moc světskou a moc náboženskou. A toto bylo převálcováno za pomoci a za financí Spojených států islamistickými skupinami, které v různých obdobích a různými způsoby slibovaly svobodu. Ale přinesly pouze rozvrat, krev, násilí a občanské války. Tzv. Arabské jaro je toho dokladem. Kdo si chce přečíst něco opravdu solidního s tou malou výjimkou, co jsem řekl, tak ať se podívá na zmíněný rozhovor s Milošem Mendelem. Po dlouhé době to je hlas, který říká něco velmi rozumného o tom, co se dnes děje v arabském světě,“ doporučuje Petr Žantovský.

Impeachment kvůli Obamovu selhání by měl větší smysl než kvůli Lewinské

Neskrývá ani potěšení z toho, že se potvrdily jeho předchozí domněnky o prezidentovi Spojených států Baracku Obamovi. „Dozvěděli jsme se, že pan prezident byl o Islámském státě v Iráku a Levantě informován nejpozději v průběhu ledna nebo února letošního roku zpravodajskými službami. A přitom později takovým tím školáckým způsobem, kdy rozbiju okno a svedu to na někoho vedle, obvinil zpravodajce, že mu nedokázali dát včas relevantní informace o tom, co se tam děje a že tam roste tento obrovský teroristický fenomén,“ upozorňuje mediální analytik.

Nyní se tedy jasně prokázalo, že prezident Obama o tom všem věděl a že tu situaci brutálně podcenil. „Tak se ptám, proč naše média mlčí, proč naši novináři, kteří jsou vždy citliví na chyby státníků, mu najednou tuhle chybu odpouštějí. A jsem zvědav, jestli čirou náhodou někoho ve Spojených státech nenapadne na základě tohoto opravdu historického pomýlení zahájit impeachment. Myslím, že by to mělo mnohem větší smysl než ten impeachment kvůli semeni v prádle slečny Lewinské,“ poznamenává Petr Žantovský v narážce na slavný skandál prezidenta Clintona.

Ani pozlacená Jourová by zlomyslným grilováním neprošla bez úhony

Druhé zastavení patří legrační tahanici o novou eurokomisařku Věru Jourovou. „Nechci to snižovat, ale každý okamžik toho příběhu grilování paní Jourové a toho, co předcházelo, je jenom důkazem zbytečnosti celého systému evropsko-unijní federalizace nebo pokusu o tu federalizaci. Paní Jourová je odbornice, dejme tomu, na regionální rozvoj. Pak to vypadá, že bude mít na starosti dopravu, nakonec na ni zbyde nějaké justiční portfolio. A je zcela zjevné, že paní Jourová se v tom nepohybuje, není v tom profesionál a opravdu se to učí na poslední chvíli,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Není tedy sporu o tom, že její situace při veřejném slyšení byla velice obtížná. „I kdyby byla pozlacená, tak tím brutálním a zlomyslným grilováním, které provozují někteří poslanci Evropského parlamentu, nemá šanci projít bez ztráty hvězdičky, i kdyby měla nad hlavou svatozář. Čili to, že se jí dnes někdo směje, je docela hnusné, protože na jejím místě by neobstál absolutně nikdo v této situaci. Druhá věc je, že paní Jourová to měla prostě odmítnout. Ukázala, že jí jde o tu trafiku mnohem víc než o profesionální výkon práce a realizaci toho, co umí,“ domnívá se mediální odborník.

Hnutí ANO se seklo se svým heslem o odbornících a trafikantech

To, že Věra Jourová jí nevyhovující portfolio neodmítla, ho přesvědčuje, že jí šlo o tu trafiku, o ten třičtvrtěmilionový plat. „Je to důkaz toho, že hnutí ANO, které říkalo ´Nabízíme odborníky, ne trafikanty´, se v tomto případě poněkud seklo, protože paní Jourová je odborníkem na jinou oblast. V dané oblasti je paní Jourová trafikantka, to ať se na mě nezlobí. Ale celá ta debata, která se kolem toho vede v médiích, je naprosto jednoznačně náhradním tématem, je to absurdní debata, která má zakrýt neschopnost českých novinářů mluvit o opravdu důležitých věcech,“ míní Petr Žantovský.

Podle něj je úplně jedno a vůbec nic to neznamená, jestli bude Věra Jourová eurokomisařkou pro digitální portfolio, pro justici nebo pro sluneční svit a jeho regulaci. „Znamená to jen to, že si Evropská komise odškrtne dalšího panáčka nebo paničku do svého týmu a pak si budou ty lobbingové skupiny, které ovládají Evropskou komisi, dělat to, co chtějí. Tedy prosazovat směrnice, které jsou v jejich hospodářském a společenském zájmu. A jenom nějací panáčkové a panenky typu paní Jourové nebo pana Junckera to budou prostě validizovat vahou své funkce a za to jsou placeni,“ vysvětluje mediální analytik.

V Evropské komisi se neřeší nic jiného než kuloární dohody zájmových skupin

Takto vnímá princip fungování Evropské unie a ani nečekal, jak moc za pravdu mu v tomto pohledu dá ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT24 bývalý eurokomisař Pavel Telička. „To je člověk, který se v těch kruzích pohybuje dlouhodobě a něco o nich ví. A ke grilování paní Jourové čtyřmi výbory uvedl, že ani tak moc nejde o její odbornost, ale o to, že se v zásadě přetahují jednotlivé politické frakce o to, která z nich dosadí toho kterého panáka na které místo. A že tedy moc nejde o to, jestli rozumí justici nebo dopravě nebo něčemu jinému, ale o to, co se za jejími zády dohodne někde v kuloárech,“ poznamenává Petr Žantovský.

Cituje výrok Pavla Teličky: „Něco jiného je, co píše European Voice, a něco jiného je, co se skutečně řeší,“ jímž podle něj europoslanec naprosto jasně definoval základní atribut absence evropskounijní demokracie. „Tam se skutečně neřeší nic jiného než kuloární dohody jednotlivých silových a zájmových skupin, které mají nějakou politickou fasádu. O politiku tam ale vůbec nejde, natož tedy aby šlo o nějakou demokracii. Takže celou kauzu Jourové, kterou propírají všechna média od rána do večera, jako kdyby šlo opravdu o život, bych já odbyl jedinou větou: ´Nejde vůbec o nic´,“ přiznává mediální odborník.

Předsedové zeměkoule, kteří nemají žádnou pravomoc zeměkoulí pohnout

Veřejné slyšení Věry Jourové srovnává s tím, jak to vypadalo, když grilovali předchozího komisaře Štefana Füleho a před ním Vladimíra Špidlu. „Když zapátráme v paměti, případně v archivu, tak zjistíme, že se kolem toho zdaleka nedělaly takové tance. Jako kdyby za těch pět, respektive deset let Evropská unie nabyla nějakého nového významu. Myslím, že žádného nového významu nenabyla, a právě proto chce vytvářet dojem, že toho významu nabývá, a tím přefukuje akcenty na jednotlivé politicko-byrokratické úkony. A tak se tedy bavíme už týden o tom, že paní Jourová je grilována nějakými výbory,“ konstatuje Petr Žantovský.

Přemítá, zda to není tím, že se dříve grilovalo méně vydatně. „I to je možné. Konec konců ještě nebyla v platnosti Lisabonská smlouva a Evropský parlament se rozkoukával ve svých pravomocech a možnostech. Mezitím se tam ti trafikanti usadili a narostla jim křídla. I podle různých výroků pánů Pospíšila, Svobody a dalších našich skvělých europoslanců se zdá, že jim rostou velmi rychle. Jsou z nich ze všech předsedové zeměkoule, jenom nemají vůbec žádnou pravomoc tou zeměkoulí pohnout. Protože tou zeměkoulí hýbe úplně někdo jiný v pozadí, na kterého nevidíme a o kterém se nikde nedočteme,“ připomíná mediální analytik.

Bizarní kampaň připomínající reklamu na spodní prádlo

Na závěr si nechal krátké zastavení o vývoji předvolebního boje. „Minule jsem si dělal legraci z některých předvolebních sloganů na billboardech, tak jsem si na dnešek také tři našel, které mě opravdu zaujaly. Tak například paní Laura Janáčková, která kandiduje za hnutí ANO do Senátu, si nechala postavit po městě Praze reklamní trojnožky, billboardy, na kterých je vyfocena vleže s apartním dekoltem. Nad tím je obrovský nápis Láska, sex a politika,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský na svéráznou kampaň uchazečky o senátní křeslo.

Nebýt pod její fotkou nápis „Volte mě do Senátu“, vypadalo by to spíše jako reklama na spodní prádlo nebo na šampón proti lupům nebo něco takového. „Já jsem zprvu, když jsem to viděl u stanice metra Malostranská, propadl domněnce, že si z paní Janáčkové někdo dělá legraci a že jí to udělali naschvál. Ale pak jsem zjistil, že to je vědomá self-promotion paní Janáčkové ve snaze dostat se do Senátu. A to jsem si říkal, že to je fakt bizarní. Láska, sex a politika, co nás ještě čeká?“ komentuje mediální odborník jeden povedený kousek z předvolebního píár.

Nenašli jsme odvahu nastavit pravidla, vrátil se TOP 09 bumerang

Ten druhý se opět povedl TOP 09 s jejím usměvavým primátorem Hudečkem, který se vedle minule zmiňovaného „Vrátíme Vám Prahu“ objevuje s heslem „Odvahu nastavit pravidla“. „Kromě toho, že jsem si vzpomněl na to, jak jedna ministryně kultury stále nastavovala procesy, až byla odstavena, protože jinou frázi neuměla, tak jsem na jednom z plakátů s tímto heslem v ulicích Prahy zaregistroval, že na něj nějaký lidový mudrc připsal slůvka ´Nenašli jsme´, takže to celé zní ´Nenašli jsme odvahu nastavit pravidla´. To je moc hezké. TOP 09 je letos sebevražedností těch volebních sloganů číslem jedna následovaná ODS a jejím poctivým primátorem Svobodou,“ myslí si Petr Žantovský.

Třetí heslo, které ho rovněž velmi pobavilo, je také z dílny hnutí ANO. „Ta vypouští samé krásné ženy, paní Krnáčovou, paní Janáčkovou a také Elišku Kaplicky. Vdovu po architektovi, který proslul dílem, jemuž se říkalo různě od ošklivého slova chrchel až po blob, což nikdo neví, co znamená. Tak se všichni ustálili na tom, že to budou používat, protože to je takové neutrální. Když nevíme, co to znamená, proč bychom to nepoužívali. Nezní to sprostě, když se nevynechá písmeno ´o´ v tom slově,“ žertuje mediální analytik.

Eliška Kaplicky je majitelkou práv na tu blbost, tak blob prodává i v kampani

A předvolební heslo Elišky Kaplicky zní „Praha nutně potřebuje moderní stavbu“, což Petr Žantovský ironicky hodnotí jako opravdu zásadní slovo do předvolebního boje v komunálních volbách. „To nejdůležitější, co Praha potřebuje, je podle paní Kaplicky blob. Ona sice neříká, že to je blob, ale konec konců je majitelkou práv na tu blbost, tak to pochopitelně prodává. A když vysloví moderní stavbu, tak si těžko umíme představit, že tím myslí Tančící dům nebo pasáž Myslbek nebo nějakou novostavbu někde ve Stodůlkách. Zcela jistě myslí blob,“ nepochybuje mediální odborník.

Podle něj je sice hezké, že nás kandidátka ANO pro komunální volby v Praze Eliška Kaplicky tak explicitně informuje o tom, oč chce v pražské politice bojovat, ale má to jeden háček. „Myslím, že si paní Kaplicky měla všimnout, že už se konaly různé průzkumy veřejného mínění a většina Pražanů tam tu věc nechce. Tak nevím, jestli se domnívá, že teď změnili názor jenom proto, že ona je krásná žena, a budou ji volit. Možná že ano, uvidíme,“ dodává pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…