Ukrajinské jednotky pokračují v ofenzivě na východě země, humanitární situace je kritická

09.08.2014 13:31

Ukrajinské jednotky pokračují v ofenzivě proti proruským separatistům kolem Luhansku a Doněcku, kde bylo ráno slyšet dělostřeleckou palbu, informovala agentura AFP. Při střetech zemřelo za posledních 24 hodin 13 ukrajinských vojáků, uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko. V Doněcku zahynul podle BBC jeden civilista. Kyjev také znovu obvinil Moskvu z provokace, protože u společné hranice prý operuje velká kolona ruských armádních vozidel.

Ukrajinské jednotky pokračují v ofenzivě na východě země, humanitární situace je kritická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

„Chtějí vyvolat ostrý konflikt," řekl dnes zástupce prezidentské kanceláře Valerij Čalyj, podle nějž kvůli údajným ruským manévrům prezident Petro Porošenko svolal poradu vojenského velení.

USA: Ruská nabídka humanitární pomoci nemá opodstatnění

Právě Čalyj v pátek v rozhovoru pro ukrajinskou televizi obvinil Rusko, že se snaží situaci vyostřit vysláním údajného humanitárního konvoje na ukrajinské území. Moskva humanitární pomoc nabídla, ale tento krok vzápětí kritizoval nejen Kyjev, ale i Spojené státy nebo Británie. Podle americké velvyslankyně při OSN Samanthy Powerové nemá ruská nabídka opodstatnění a vjezd humanitárního konvoje na Ukrajinu by navíc mohl být vnímán jako invaze.

Ještě ostřeji to formuloval britský ministr zahraničí Philip Hammond. „Jsem hluboce znepokojen zprávami o zvýšeném počtu těžkých zbraní převážených z Ruska na ukrajinské území a zprávami o tom, že ruské ozbrojené síly nacvičují 'humanitární intervenci'," citoval Hammonda server BBC.

Červený kříž ruskou nabídku uvítal

Naopak Mezinárodní výbor Červeného kříže nabídku humanitární pomoci z Ruska přivítal. „V současné situaci je vítána jakákoli humanitární aktivita, která pomůže trpícím civilistům," uvedl v prohlášení zástupce organizace Michel Masson.

Boje v Luhansku a Doněcku neutichají. V Doněcku bylo podle tamního starosty při dnešním útoku granáty poškozeno několik obytných budov. Podle serveru BBC, který se odvolává na místní úřady, při palbě zahynul jeden civilista. V Luhansku jsou dál statisíce lidí bez dodávek vody a elektřiny. „Situace je nadále kritická," uvedl dnes mluvčí města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…