Ukrajinský Su-25 neslouží k sestřelování letadel, oponuje Kremlu vojenský analytik

21.07.2014 22:41

Představitel ruské armády v pondělí prohlásil, že malajsijské letadlo mohlo být sestřeleno stíhacím letounem Su-25. To ale vyvolalo nesouhlasné reakce mnoha expertů. Stíhačka podle nich není konstruována na to, aby dokázala letět ve stejné letové hladině jako civilní Boeing 777. Server Echo24.cz to zjistil od vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra.

Ukrajinský Su-25 neslouží k sestřelování letadel, oponuje Kremlu vojenský analytik
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Náčelník hlavní operativní správy ruské armády Andrej Kartapolov v pondělí naznačil, že by malajsijský let mohla sestřelit ukrajinská armáda. Upozornil, že se ve stejné letové hladině jako civilní letadlo pohybovala stíhačka Su-25.

SU-25 slouží jako podpora pro pozemní operace. Nepoužívá se pro sestřelení

Český bezpečnostní analytik Visingr ale upozornil na řadu nepřesností. „Za prvé se nejedná o stíhací letoun, ale o bitevní letoun. Má zcela jiné účely a nepoužívá se k sestřelení. Slouží jako podpora pro pozemní operace,“ vysvětlil pro Echo24.cz.

Visingr dodal, že Su-25 používá rakety typu vzduch-vzduch výhradně na vlastní obranu. Nemá parametry pro naplánované sestřelení letadla. Na sestřelení letadla by prý ukrajinská armáda využila jiný typ stíhačky. Analytik odmítl, že by došlo k náhodnému sestřelení ze vzduchu.

Náhodné sestřelení ze vzduchu není možné

„Náhodou sestřelit ze země ano, ale ze vzduchu ne,“ doplnil Visingr. Upozornil také, že Su-25 může dosáhnout maximální letové hladiny sedmi kilometrů. Dopravní letoun se přitom v okamžiku zásahu raketou nacházel zhruba v 10 kilometrech nad zemí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…