Ukrajinský elitní politik Porošenko: Oběti masakru v Oděse někdo zplynoval

07.05.2014 10:44

Vyšetřování tragického incidentu v Oděse, při němž se minulý pátek udusilo nebo uhořelo bezmála padesát lidí, ukazuje na teroristický útok. Novinářům v Kyjevě to sdělil Petro Porošenko, poslanec a prezidentský kandidát. Osoby ukrývající se v oděském Domě odborů kdosi otrávil, řekl politik s odvoláním na důkazy, které údajně shromáždili vyšetřovatelé. Další podrobnosti uvést odmítl.

Ukrajinský elitní politik Porošenko: Oběti masakru v Oděse někdo zplynoval
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

V odborové centrále se schovala skupina proruských radikálů, na které zaútočili fotbaloví fanoušci pochodující městem. Jejich akce byla údajně odvetou za předchozí útok, při němž pochod napadli separatisté střelnými zbraněmi, sekyrami a řetězy. Rusko z incidentu viní ukrajinské pravicové extremisty; podle Kyjeva vyprovokoval incident útočící dav separatistů.

Lidé v Domě odborů se prý otrávili plynem

Porošenko se novinářům svěřil s důkazy, které na uzavřené schůzi kyjevského parlamentu předložila policie. Údajně z nich vyplývá, že lidé ukrytí v Domě odborů se stali obětí neznámé otravné látky. „Je to možné označit za teroristický čin," prohlásil Porošenko, který je hlavním favoritem květnových prezidentských voleb.

Vše k vývoji na Ukrajině ZDE.

Podle ukrajinského vicepremiéra Vitalije Jaremy většina lidí ukrytých v objektu zemřela velmi rychle, pravděpodobně na následky otravy plynem. Ten se prý šířil v důsledku hoření neznámé látky.

Podle prvních informací zveřejněných po pátečním incidentu se většina obětí otrávila zplodinami hoření, ostatní zahynuli pádem z oken, když se snažili před plameny zachránit. Zdravotníci uvedli, že zahynulo 46 lidí, dalších víc než 230 muselo být ošetřeno v nemocnici.

List Ukrajinska pravda dnes napsal, že požár nepropukl v přízemí budovy, ale v jejích vyšších patrech. Založily ho prý podle tvrzení policie osoby, které se nacházely uvnitř, tedy nikoli útočníci zvenčí. Uvnitř budovy údajně policie našla nábojnice, zbraně a zápalné lahve. Nikdo z útočících fotbalových fanoušků do Domu odborů nepronikl.

Podíl na tragédii má prý i policie

Náměstek ukrajinského ministra vnitra Serhij Čebotar dnes novinářům řekl, že v nejbližší době bude v souvislosti s oděským incidentem zadrženo několik lidí „různých politických názorů", a to včetně aktivistů ultranacionalistické organizace Pravý sektor.

Důkazy podle něj svědčí o tom, že jedna ze skupin účastnících se nepokojů obdržela zbraně, hole a lahve se zápalnou směsí, které na místo incidentu dovezl autobus. O jménech všech zatčených se veřejnost dozví, slíbil Čebotar.

Ukrajinský generální prokurátor Oleh Machnyckyj včera v televizi Espreso prohlásil, že vinu na oděské tragédii nesou i místní policisté. Analýza získaného videomateriálu podle něj dokazuje, že někteří strážci pořádku se na organizaci nepokojů podíleli a jiní záměrně nezasahovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…