Ukrajinský expert: Putin, trpaslík z Petrohradu, se zbláznil. Klidně bude bombardovat Finsko. Naštvaní lidé ho smetou

10.11.2014 14:28

Ukrajinský politolog Viktor Kaspruk ve své analýze publikované na Rádiu Svobodná Evropa tvrdí, že Rusko může přikročit k bombardování Finska a Norska. Západ by dle jeho názoru měl Ukrajině zajistit prostředky nutné pro obranu její nezávislosti. Putina je prý zapotřebí zastavit stůj co stůj.

Ukrajinský expert: Putin, trpaslík z Petrohradu, se zbláznil. Klidně bude bombardovat Finsko. Naštvaní lidé ho smetou
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Putinovo Rusko se stalo pro celý svět vážnou hrozbou. Pokud nyní Putina nezastavíme, mohou se jeho ‚zelení muži‘ a ruské tanky brzy objevit v pobaltských státech pod záminkou ochrany tamější ruské menšiny. Putin je bezpochyby špatný stratég, ale i on musí pochopit, že Rusko nemá k okupaci Ukrajiny dostatek vojenských, ekonomických i průmyslových prostředků. Přesto není schopen ustoupit,“ míní Kaspruk.

„Trpaslík z Petrohradu však nyní neposlouchá nikoho a není ochoten věnovat pozornost žádným střízlivým argumentům. Snaha zničit Ukrajinu se stala jeho hlavním cílem. Pro tohoto šíleného pomatence je nejdůležitější, aby v této zemi opět získal vliv a když se mu to nepodaří, tak hodlá alespoň ekonomiku Ukrajiny rozcupovat na malé kousky. Zdá se, že jeho záměry jsou podobné drogové závislosti. Z té se ovšem vyléčit sám nedokáže,“ je přesvědčen Kaspruk.

Moskva však podle Kaspruka podcenila odolnost Ukrajinců a jejich vůli vzdorovat až do posledního dechu. „Rusové a proruští separatisté zničili mnoho továren a dalších průmyslových objetků. Národní duch a vlastenectví se však Rusům zlomit nepodařilo. Měsíc listopad bude pro Ukrajinu zatěžkávací zkouškou. Starý chlápek z Kremlu je pod tlakem, ale ještě stále to nestačí. Nepočítá své ztráty a nebojí se protestů ulice. Navíc čelí důsledkům sankcí,“ vypočítává Kaspruk.

„Jelikož ale Západ nepřišel ještě s tvrdšími sankcemi a Rusko nebylo ani vyloučeno z mezinárodního platebního systému SWIFT, nemůžeme vyloučit skutečnost, že Rusové opět vystrčí růžky. Třeba v podobě rozhodnutí vybudovat zásobovací koridor na anexovaný Krym,“ upozorňuje Kaspruk.

„Situace v obléhaném přístavním městě Mariupol, ležícím na pobřeží Azovského moře ukáže, jak se budou věci vyvíjet dál. Jestliže zahájí Rusové svoji podzimní ofenzívu, vypuknou boje nejprve zde. Dále budou pokračovat přes Mykolajevo, Cherson a Oděsu. To by znamenalo, že se Kreml i přes sankce a důrazné varování Západu rozhodl pro totální válku. Je otázkou, jestli by v takovém případě byla ukrajinská armáda schopna zabránit pronikání ruské armády hlouběji na ukrajinské území,“ pochybuje Kaspruk.

Celý text v ruštině najdete ZDE

„Příměří, válka na území Ukrajiny, pokračování bojů i na ruském území. To jsou v podstatě tři možné vývoje, které se nyní nabízejí. První možnost se z našeho pohledu jeví jako nepřijatelnější. To je bez diskuze. Když ale vidíme pokračující útoky proruských separatistů, nejspíš mají Rusové odlišný názor. Nicméně je zřejmé, že Kreml se pokouší eskalaci konfliktu posunout na březen či duben. Kremelší stratégové dobře ví, že v mínus třiceti stupních se bojuje velmi špatně,“ píše Kaspruk.

Hlavním problémem podle Kasprukova názoru je, že se Putin svým vlastním přičiněním dostal do slepé uličky. „Pokud neustoupí, v následujících letech postihne Rusko ekonomický kolaps. Nespokojení lidé vyjdou do ulic a Putinův do morku prohnilý režim jednoduše smetou. Nemůžeme však samozřejmě opomenout možnost, že Putin udělá vše proto, aby se vyhnul rizikům. Může si i nadále myslet, že válku, jejíž pravidla otočil ve svůj prospěch, na Ukrajině vyhraje,“ vyslovuje se Kaspruk.

„Je tedy nutné, aby Západ stávající pravidla obrátil ve svůj prospěch. NATO by muselo přestat opakovat svoji mantru o tom, že Ukrajina není jejím členem. Evropská unie by byla nucena stanovit pevný termín, kdy Ukrajinu přijme do svých struktur, a Spojené státy by musely jasně říci, jestli poskytnou Ukrajině obranné vojenské systémy,“ navrhuje Kaspruk.

„Čím déle se pomoc Ukrajině odkládá, tím se Putin stává silnějším a odolnějším. Moskva je schopna preventivně bombardovat finské a norské území, protože si bude jistá, že i tohle by jí prošlo. Proto je nyní otázkou, jestli jsou Rusové schopni skutečně ukončit agresi vůči Ukrajině. Je však téměř nemožné dosáhnout dlouhodobého příměří v situaci, kdy zemi vládně revanšistický Putinův režim,“ pochybuje Kaspruk.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Hlavní otázkou tedy zůstává, jestli se může revanšistická vláda v Rusku změnit působením západních sankcí. Případně, jestli se Moskvě podaří rozbít Ukrajinu, jestliže jí Západ neposkytne dostatečné prostředky k obraně. Jisté ovšem je, že Putin se nezaství, dokud nezniči Ukrajinu či sám nezahyne. Proto bychom o nezávislosti Ukrajiny měli mluvit jako o základním faktoru demokratických hodnot západní civilizace,“ uzavírá Kaspruk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…