Ukrajinský konflikt: Příští dny vzbuzují velká očekávání. Proč?

16.10.2014 12:30

Dnes začíná v italském Milánu asijsko-evropský summit ASEM. Sejít by se na něm podle aktuálních informací měl i ruský prezident Vladimir Putin a prezident Ukrajiny Petro Porošenko. Všeobecně se očekává další pokrok v mírových jednáních i posun v tématu dodávek plynu.

Ukrajinský konflikt: Příští dny vzbuzují velká očekávání. Proč?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Jurij Ušakov potvrdil, že se na summitu Putin osobně setká se svým ukrajinským protějškem Petro Porošenkem. Na schůzce však budou podle Ušakova přitomni i německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande, britský premiér David Cameron, předseda Evropské rady Herman van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Plánována je však i schůzka mezi Putinem a italským premiérem Matteo Renzim.

Ruský a ukrajinský prezident předem zmínili, že řešit se bude krize na Ukrajině a nejspíš i problematické dodávky plynu. Jak již Parlamentní Listy včera zmínily, mezi oběma prezidenty proběhl na toto téma také telefonický rozhovor.

V posledních dnech se objevily spekulace, že by právě v Miláně mohlo dojít k nalezení finálního kompromisu. Někteří experti dokonce tvrdí, že by prezident Putin mohl ve snaze dosáhnout zrušení sankcí upustit od finanční i vojenské podpory proruských separatistů. Velkou míru optimismu vyjádřil i mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Evžen Perebyjnis na včerejší tiskové konferenci. „Očekáváme, že v Miláně dojde k významnému pokroku mírových jednání započatých v Minsku.“

Společně s Putinem do Milána přicestovali i ministr energetiky Alexander Novak a šéf státního podniku Gazprom Alexej Miller. „Miller a Novak budou na summitu přítomni, protože je možné, že se bude jednat i o dodávkách plynu,“ zmínil Ušakov. Putin by se vedle Porošenka také rád v rámci užšího kruhu setkal s německou kancléřkou a francouzským prezidentem.

Téma rozhovoru Putina s Merkelovou je zřejmé. Německo zrušilo svoji účast na mezinárodním Petrohradském fóru, které v minulosti sloužilo jako prostředek k utužení vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi. Putin se již nechal slyšit, že hodlá o této zaležitosti s Merkelovou zcela jistě hovořit. Další z Putinových poradců Michail Fedotov sdělil v médiích, že rozhodnutí Německa je chybou. „Součástí naší historie již jedna železná opona byla. K čemu to opakovat?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…