Ukrajinský mír v nedohlednu. Za 24 hodin byly zraněny desítky lidí

01.08.2015 18:10

Na východě Ukrajiny pokračují ozbrojené incidenty mezi vládními silami a proruskými separatisty, navzdory únorovým dohodám z Minsku, jež měly v neklidné oblasti nastolit klid zbraní. Podle Kyjeva a povstalců, jež se vzájemně obviňují z porušování příměří, přišli v uplynulých 24 hodinách o život další dva lidé a nejméně 34 utrpělo zranění.

Ukrajinský mír v nedohlednu. Za 24 hodin byly zraněny desítky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

Armádní mluvčí Andrij Lysenko na dnešní tiskové konferenci upřesnil, že při vojenských akcích a provokacích zahynuli dva vojáci a 14 jich bylo zraněno. Tyto ztráty vojsko podle něj zaznamenalo v oblasti Doněcka. Tisková služba jednotek zapojených do protipovstalecké operace v Donbasu na svém facebookovém profilu již ráno napsala, že od pátku vzbouřenci porušili příměří ve 109 případech, zejména kolem Doněcka a Artemivska, který rovněž leží v Doněcké oblasti.

Jen v Doněcké oblasti podle tamního povstaleckého "ministerstva obrany" vládní síly porušily klid zbraní 79krát

Ukrajinské úřady kromě toho informovaly o zranění tří civilistů v různých vesnicích oblasti.

Separatisté na druhé straně obviňují z porušování příměří vládní jednotky. Podle jejich ranních zpráv citovaných ruskými agenturami utrpělo při noční palbě vojáků na město Horlivka zranění pět obyvatel. V Doněcku pak prý granát, který rovněž v noci dopadl na jeden obytný dům zranil 12 lidí.

Jen v Doněcké oblasti podle tamního povstaleckého "ministerstva obrany" vládní síly porušily klid zbraní 79krát. Údajně střílely i z těžkých zbraní, jako jsou děla ráže 152 a 122 milimetrů, které měly být podle uzavřených dohod už dávno stažené z dosahu bojových linií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…