Ukrajinský novinář má jasno: Letadlo u Doněcku sestřelila ruská armáda

17.07.2014 19:46

Šéfredaktor ukrajinského serveru Cenzor.Net Jurij Butusovs podle serveru Aktuálně.cz tvrdí, že malajsijský civilní letoun v Doněcké oblasti sestřelila ruská raketa. Sestřelu se mohli dopustit separatisté, ukrajinská armáda, ale nelze vyloučit možnost, že jde i o ruskou armádu. Jak to ovlivní konflikt na Ukrajině?

Ukrajinský novinář má jasno: Letadlo u Doněcku sestřelila ruská armáda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

„Raketu na letoun Boeing 777 malajsijských aerolinek vypálila ruská protivzdušná obrana z pohraničí nebo přímo z hranice s Ukrajinou. Je to jednoznačně ruský protiletadlový komplex - pravděpodobně S-300 nebo Buk. Letadlo letělo ve výšce více než 10 tisíc metrů. Protiletadlový přenosný raketový komplet nemá takový dolet. Ukrajina nemá v oblasti Doněcku prostředky protivzdušné obrany dlouhého dosahu. Takové prostředky nemají ani teroristé," tvrdí Butusovs.

Jak to ale skutečně bylo, zatím není vůbec jasné. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prý již nařídil vyšetřování katastrofy. Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že ukrajinská armáda nemá v oblasti kapacity na to, aby došlo k takové tragédii její vinou. Ať už letoun sestřelil kdokoli, v ukrajinské krizi jde o významný zlom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…