Ukrajinský oligarcha promluvil

11.05.2015 15:00

Podle aktuálně.cz promluvil u soudu ve Vídni jeden z nejbohatších Ukrajinců, Dmytro Firtaš. Jen nedlouho poté, co se Petro Porošenko vypořádal s miliardářem Ihorem Kolomojským nyní čelí oznámením Firtaše o podrobnostech politických „čachrů,“ které probíhaly během revoluce na Majdanu. Porošenko prakticky ihned potom oznámil boj proti oligarchům.

Ukrajinský oligarcha promluvil
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Firtaš u soudu promluvil o tom, že v době nepokojů na Majdanu se scházel se zástupci opozice a projednával s nimi jejich budoucí politická angažmá. Američané prý stojí za tím, že byl Firtaš zatčen, jelikož se jim nelíbilo, že prosazoval Vitalije Klička na prezidenta a byl odpůrcem Julije Tymošenkové, kterou prosazovaly Spojené státy americké.  

Své miliardy získal podle aktuálně.cz díky společnostem, které založil; jedna z takových měla na starost tranzit ruského plynu do Evropské unie. Dokonce se prý v minulosti pokoušel dostat do parlamentu, avšak nepodařilo se mu to. V roce 2010 podpořil bývalého prezidenta Viktora Janukovyče a údajně „výrazně zbohatl“. Později byl označován za „tajemného oligarchu“ kvůli svým netransparentním obchodům.

„Janukovyče považuji za zbabělce. Když ztratil moc, volal mi a křičel. Obvinil mě, že jsem mu podřezal hrdlo,“ řekl prý Firtaš s tím, že Janukovyč nedělal své reformy správně, a tudíž se rozhodl podporovat finančně bývalého boxera a současného starostu Kyjeva, Vitalije Klička. Ten to však odmítá s tím, že „nikdy nepodepisoval žádné dohody s oligarchy“.

Poté, co se Janukovič rozhodl vzdát moci a prchnout do Ruska, prý přijeli Petro Porošenko a Vitalij Kličko do Vídně, kde se setkali s Firtašem a projednávali další kroky. Firtaš uvedl pod přísahou u vídeňského soudu, že Porošenko chtěl být původně starostou Kyjeva a Vitalij Kličko prezidentem. Firtaš ale údajně rozhodl o tom, že si své role prohodí. „Podařilo se nám dosáhnout výsledku, který jsme si přáli. Porošenko se stal prezidentem a Kličko starostou,“ řekl u soudu Firtaš.

Do vězení v Rakousku se dostal podle aktuálně.cz kvůli nákupu šperků a tašek v obchodě Louis Vuitton v hodnotě 75 tisíc eur. Obchodu to přišlo podezřelé a upozornil na tento neobvyklý nákup banku, která zalarmovala FBI, ta se postarala o zbytek, jelikož byl Firtaš prý sledován už od roku 2008, kdy ho podezírali z uplácení indických úředníků. Firtaš byl po zadržení policií propuštěn na rekordní kauci 125 milionů eur. Po roce byl zproštěn viny a byl mu navrácen cestovní pas.

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nařčení, že jednal s Firtašem během nepokojů na Majdanu, zřejmě rozezlilo a oznámil, že "divoký kapitalismus musí skončit. Chci, aby to slyšeli v Kyjevě i ve Vídni“.

„Máme tři skupiny oligarchů. Zlí oligarchové jsou Rinat Achmetov a Dmytro Firtaš. Máme ale i hodné oligarchy, jako je například vlastenec Kolomojskij. A pak jsou oligarchové naprosto bezvýznamní, jako je Viktor Pinčuk. Ten sice existuje, ale nemá na nic vliv,“ prohlásil ukrajinský poslanec Viktor Čumak. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…