Ukrajinský prezident: Nedovolíme Rusku, aby se opakoval krymský scénář

14.04.2014 6:05

Ukrajinský prozatímní prezident Oleksandr Turčynov včera oznámil, že Kyjev zahajuje na východní Ukrajině „rozsáhlou protiteroristickou operaci" za účasti ozbrojených sil na obranu před ruskou agresí. Podle šéfa ukrajinské tajné služby SBU měla operace začít v noci z dneška na pondělí. Turčynov v prohlášení před parlamentem v souvislosti s nynějšími nepokoji na východě země zdůraznil, že úřady v Kyjevě nepřipustí „opakování krymského scénáře". Prezident rovněž slíbil amnestii ozbrojencům, kteří složí zbraně do pondělního rána.

Ukrajinský prezident: Nedovolíme Rusku, aby se opakoval krymský scénář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Úřady v Kyjevě použijí armádu, aby ruským silám zabránily v proniknutí na ukrajinské území, jak se to stalo na Krymu, řekl Turčynov, když informoval o výsledcích sobotního zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany.

„Bezpečnostní rada rozhodla zahájit rozsáhlou protiteroristickou operaci se zapojením ozbrojených sil," citovala Turčynova agentura AP. „Nedovolíme Rusku, aby na východě Ukrajiny opakovalo krymský scénář," zdůraznil nejvyšší ukrajinský představitel, který je zároveň předsedou parlamentu.

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko poté v ukrajinské televizi podle agentury Interfax prohlásil, že „speciální operace na jihovýchodě Ukrajiny může začít už nadcházející noc, nebo v pondělí ráno". Nalyvajčenko se vyhnul odpovědi, jak dlouho by operace mohla trvat.

Separatisté dostali ultimátum do pondělního rána

Kyjev dal podle agentury Reuters separatistům čas do 9:00 místního času (8:00 SELČ), aby odevzdali zbraně a opustili budovy, které okupují na východě země.

Rusko minulý měsíc anektovalo Krym poté, co se obyvatelé poloostrova v narychlo vyhlášeném referendu jasnou většinou vyslovili pro odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku.

Konflikt už má první oběti

Ukrajinské speciální síly se včera střetly s proruskými milicemi ve městě Slavjansk, kde podobně jako v jiných východoukrajinských městech ozbrojenci obsadili některé úřední budovy. Šlo o první potvrzenou přestřelku hlášenou během krize posledních dnů z východní Ukrajiny

Hlášeni jsou nejméně dva mrtví a několik zraněných.

Turčynov potvrdil, že u Slavjansku byl zabit jeden důstojník bezpečnostní služby SBU a další dva byli zraněni. Ozbrojenci v sobotu ve městě obsadili policejní stanici a úřadovnu SBU.

„Byla prolita krev ukrajinských hrdinů ve válce, kterou Rusko vede proti Ukrajině," prohlásil dále Turčynov v projevu přenášeném televizí. „Agresor nepřestal a pokračuje v zasévání chaosu na východě země," dodal Turčynov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…