Ukrajinský prezident nařídil bojovou pohotovost poblíž Krymu. Z Moskvy přišlo varování

11.08.2016 20:35

Do zvýšené bojové pohotovosti dnes nařídil uvést všechny vojenské jednotky poblíž Krymu a v oblasti Donbasu na východě země ukrajinský prezident Petro Porošenko. Informoval o tom server České noviny.

Ukrajinský prezident nařídil bojovou pohotovost poblíž Krymu. Z Moskvy přišlo varování
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Porošenko tak reagoval na tvrzení Moskvy, že se ukrajinské síly pokusily o vpád na Krym, který Rusko před dvěma lety anektovalo. Ruské ministerstvo na druhé straně vyzvalo zahraniční partnery, aby varovali Kyjev před nebezpečnými kroky, jež mohou mít velmi negativní důsledky.

Celý text je ZDE

Porošenko dal dnes také najevo, že chce o stoupajícím napětí hovořit přímo se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Situací se na ukrajinskou žádost bude ještě dnes zabývat Rada bezpečnosti OSN. Vývoj podle agentury AP pozorně sleduje i Severoatlantická aliance. Nejmenovaný činitel NATO dal najevo, že Aliance je hluboce znepokojena zvýšeným napětím mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Ještě jednou vyzýváme partnery, aby co nejseriózněji vyvinuli tlak na kyjevské úřady a varovali je před nebezpečnými kroky, které mohou mít velice negativní důsledky,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení, které vydalo odpoledne. „Hra s ohněm k ničemu dobrému nevede,“ zdůraznilo.

Porošenko na poradě s klíčovými ministry uložil podle ukrajinských médií řadu úkolů. Ministerstvo zahraničí má podle prezidentova pokynu informovat zahraniční diplomaty v Kyjevě o vývoji událostí a zároveň „zorganizovat třístranné telefonické rozhovory s vedením Německa a Francie, s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a iniciovat rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…