Ukrajinský spisovatel, esejista a novinář o své zemi. Knižně

29.09.2016 15:51

Oleh Kryštopa se ve svých reportážích snaží podívat na Ukrajinu zblízka, doslova v měřítku jedna ku jedné. Svou rodnou zemi projel křížem krážem, od západu na východ a zpět, a vyzpovídal stovky lidí.

Ukrajinský spisovatel, esejista a novinář o své zemi. Knižně
Foto: pixabay.com
Popisek: Socha archanděla Michaela na kyjevském Maidanu

Dostal se do míst, kam se běžný turista nikdy nepodívá. Tato kniha je výsledkem těchto cest a rozhovorů. Dočtete se v ní o Kyjevu, Krymu, Oděse, ale také o Černobylu, který pomalu zarůstá lesem, o poddolovaném Donbasu, o novodobých satelitních městečkách i těch nejzapadlejších horských vesnicích. Kryštopa má výjimečný pozorovací talent, cit pro dialogy a propojuje obecné informace s velmi osobními zážitky. Autorovi se podařilo z jednotlivých postřehů a střípků složit jedinečný portrét jeho rodné země. Tato kniha poskytuje autentický vhled do situace na Ukrajině, pomůže pochopit, proč došlo k událostem na Majdanu, následné anexi Krymu i nynější "tiché" válce s Ruskem.

Oleh Kryštopa (* 1978 v Ivano-Frankivsku) je ukrajinský spisovatel, esejista a novinář. Působil jako televizní a rozhlasový redaktor a reportér, je jedním z autorů investigativního projektu Zakryta zona (Uzavřená zóna) a scenáristou několika dokumentárních filmů. Nyní je vedoucím pořadu o dějinách Ukrajiny Mašyna času (Stroj času) na 5. kanálu ukrajinské televize.

Vydal celkem sedm knih. V roce 2013 se stal vítězem soutěže umělecké reportáže Samovydec (Svědek), následovalo vydání knihy Ukrajina v měřítku 1 : 1 (ParlamentníListy.cz měly k dispozici vydání nakladatelství Dokořán). V současné době připravuje knihu reportáží o válce na Donbase.  

       

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…