Ukrajinský voják, který sloužil na Majdanu: Stáli jsme tam a oni na nás házeli Molotovovy koktejly. Neměli jsme zbraně. Ti, co zabíjeli, byli odjinud

04.08.2014 12:30

Server Lidovky.cz umožnil české veřejnosti udělat si nezkreslený obrázek o tom, co se skutečně děje na Ukrajině. V pondělí zveřejnil rozhovor s „majorem Sergejem“, který konflikt ve východoevropské zemi okomentoval z pohledu ukrajinského vojáka.

Ukrajinský voják, který sloužil na Majdanu: Stáli jsme tam a oni na nás házeli Molotovovy koktejly. Neměli jsme zbraně. Ti, co zabíjeli, byli odjinud
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Muž, který je znám pod přezdívkou „major Sergej“, střeží silnici z Mariupolu do ruského Taganrogu. Profesionálním vojákem je již osmnáct let. „Sloužil jsem ve vojskách ministerstva vnitra, teď z nás udělali Národní gardu. Ale podstata je stejná. Jsme specialisté na podobné situace, jako je tady... Spousty zbraní mezi lidmi, žádná fronta, mezi civilisty se vmísili ti, kteří ještě před pár dny běhali mezi domy s granátometem a stříleli po nás,“ vysvětloval Lidovkám.cz.

Příkaz střílet do civilistů jsme nedostali

Před boji na Donbase sloužil se svými kolegy na náměstí Majdan v ukrajinském hlavním městě Kyjevu, kde měli rozhánět demonstranty proti režimu někdejšího prezidenta Janukovyče. Pokyn likvidovat demonstranty, o kterém se v médiích čile spekulovalo, údajně nedostal. „Vůbec ne. Naopak. Já jsem za tu dobu, co byly nepokoje v Kyjevě, ztratil 117 kolegů z vnitřních vojsk. A ti údajní ostřelovači, kteří měli 21. února zabíjet protestující, to rozhodně nebyli lidé od nás. Ani od jiných státních složek. Vždyť my jsme na Majdanu neměli vůbec zbraně. Jen jsme dělali živé štíty. Na nás mohli házet Molotovovy koktejly, ale my jsme se nesměli ani hnout. Takže vše nebylo tak mírumilovné, jak píšete vy v Evropě,“ popisoval nedávné dění v ukrajinském hlavním městě.

Celý rozhovor k přečtení ZDE.

Rozpovídal se i o podmínkách, za kterých musí sloužit. „Kdyby nebylo místních dobrovolníků, jsme nazí. Devadesát procent všeho, co máme, je od nich. Sbírají to mezi lidmi a vozí nám to. Jeden poslanec nám jednou přivezl neprůstřelné vesty, a ukázalo se, že je prostřelí i dětský prak. Takže takovou pomoc nepotřebujeme. Ale místní lidé jsou obrovskou pomocí,“ vyjádřil vděk civilistům.

Z Ruska na ukrajinské území prý občas přiletí nějaká ta střela. „Začnou střílet, schováme se, když to ustane, snažíme se zjistit, odkud to bylo a protivníka neutralizovat. Někdy je střelba vedena prokazatelně z ruského území. Ale jak to mám dokázat? To by tady na místě musel někdo vyšetřit. Já to poznám podle druhu zbraně, dostřelu, jámy, která zůstane po dopadu granátu,“ vysvětloval.

„Vděčnost" Putinovi

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi je přes to všechno vděčný. Pomohl mu prý ke třem věcem. „Za prvé sjednotil Ukrajinu. Dnes tady stojíme spolu vedle sebe, my, kteří jsme na sebe ještě před pár měsíci házeli dlažební kostky. Za druhé se obnovila ukrajinská armáda a roste úcta k ní. A za třetí, všichni víme, že máme vlast a co to je vlastenecký duch. To tu nebylo, a teď to díky Putinovi máme,“ vypočítával.

„Já nechci ani do Evropské unie, ani být pod diktátem Moskvy, já chci žít ve svobodné Ukrajině a za to tady nasazuju krk. Rozhodně nechci hájit zájmy Američanů, kteří si také na Ukrajině vaří svoji polívčičku a přitom nám nepošlou žádné zbraně,“ uzavřel své povídání „major Sergej“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…