Ukrajinský voják na dovolené v Česku: Ne všichni na Donbasu smýšlí prorusky

22.12.2014 14:02

Dříve známý analytik a novinář Volodymyr Kuchar je dnes příslušníkem 12. praporu ukrajinských jednotek územní obrany. Toho času má dovolenou a přijel za přáteli do České republiky. Poskytl ale také rozhovor serveru Lidovky.cz, v němž popsal, jak vypadá bojová situace na jihovýchodě Ukrajiny. Ač na dovolené, byl přitom v ukrajinské armádní uniformě.

Ukrajinský voják na dovolené v Česku: Ne všichni na Donbasu smýšlí prorusky
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

"Popravdě, je dost pohodlná a se všemi těmi kapsami i velmi praktická. Ale hlavně se za ni nestydím. Naopak: chci dávat najevo, že patřím k ukrajinské armádě, k národu, který se snaží odolat invazi," prozrazuje hned v úvodu rozhovoru.

Všichni lidé z okupovaných oblastí nevzhlížejí k Rusku

Do armády vstoupil, protože chtěl nějak pomoci své zemi, když jen psal o tom, co se děje, cítil bezmoc. Do armády ho přijali rychle, prošel pouze třídenním výcvikem a hned se zapojil do bojů. Ukrajinské armádě se prý dařilo až do chvíle, než se do bojů zapojila ruská armáda. Vůbec nepochybuje o tom, že jsou ruští vojáci zapojeni do bojů na straně povstalců, ujišťuje totiž, že se naučíte rozpoznávat cizí zbraně od ukrajinských.

Kriticky se staví i k dohodám z Minsku, protože dávají čas povstalcům, které označuje za teroristy, aby posílili, zatímco ukrajinská armáda tím přišla o iniciativu. Separatistům se podle jeho bázoru nesmí ustupovat, protože Rusko by pak chtělo pořád víc. Konečným cílem Ruské federace je podle jeho názoru ovládnutí Ukrajiny, což se nedaří. Plně totiž neovládají ani Doněck a Luhansk, ne všichni tam smýšlejí prorusky.

"Donbas není jednolitá oblast, vím to z vlastní zkušenosti, služebně jsem tam často jezdil ještě před vstupem do armády. Na severu Luhanské oblasti se mluví ukrajinským dialektem a většina tamních lidí smýšlí proukrajinsky. Směrem na jih k řece Severní Doněck už je to tak 60/40 nebo 50/50, záleží na konkrétním městě nebo vesnici. Navíc i tenhle odhad je zjednodušený, protože ne o všech se dá mluvit jako o vyhraněných stoupencích jedné či druhé strany, dost lidí váhá a vyčkává, kdo zvítězí. Jižně od řeky jsou naleziště kvalitního uhlí a hornické vesnice. Tamní lidé žijí a pracují ve velkých kolektivech a jejich psychologií je poslouchat slova souseda a příkazy nadřízeného, takže se s nimi snadno manipuluje. A shodou okolností, zrovna tenhle region teď ovládají teroristé s ruskou armádou v zádech," popisuje tamní situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…