Ukrajinský východ blokuje přípravy k nedělním volbám

24.05.2014 7:30

Do ilegality se podle ukrajinských médií museli uchýlit pracovníci volebních komisí na východě země, aby unikli sílícím útokům separatistů rozhodnutých zmařit nedělní prezidentské volby. V Doněcku se prý volební štáby ukryly na místním letišti, v Mariupolu se sčítací komisaři přemístili do areálu podniků kontrolovaných oligarchou Rinatem Achmetovem. Vojenské operace přitom neustávají, obyvatele stotisícového Slavjanska dokonce separatisté vyzvali k evakuaci.

Ukrajinský východ blokuje přípravy k nedělním volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

Aktivisté samozvané Doněcké lidové republiky zesilují útoky proti volebním okrskům na východě Ukrajiny, mnoho místních volebních komisí rozehnali a dalším vyhrožují. "Většina volebních komisí v oblasti vykonává své funkce v ilegalitě. Jen mizivá část z nich pracuje normálně," uvádí se v prohlášení. Relativně klidná je jen situace ve městech Dobropillja a Krasnoarmijsk. Při nejlepším scénáři by se prý hlasování mohlo uskutečnit ve třetině volebních okrsků.

Povstalci ve stotisícovém východoukrajinském městě Slavjansk vyzvali obyvatelstvo k evakuaci

Bojové zprávy z východu Ukrajiny si protiřečí a nelze je ověřit. Podle proruských médií radikálové z ultranacionalistické organizace Pravý sektor střílejí na východě Ukrajiny příslušníky ukrajinské armády, kteří odmítají útočit na civilní obyvatelstvo. Vojáků zlikvidovaných tímto způsobem jsou údajně už desítky. Ozbrojenci z Pravého sektoru prý postříleli v obci Pryvillja na třicet ukrajinských vojáků, kteří složili zbraně a přeběhli na stranu "luhanského lidu".

Média stranící Kyjevu zase oznámila, že vůdce separatistických oddílů Igor Bezler nechal dnes v obci Karlivka u Doněcka postřílet zraněné vojáky provládního praporu Donbas, kteří padli do zajetí. Kolik bylo zabito osob, není známo. "Pokud neuvidím jejich mrtvá těla, jejich smrt potvrdit nemohu," řekl agentuře Unian velitel praporu Donbas Semjon Semenčenko.

Povstalci ve stotisícovém východoukrajinském městě Slavjansk vyzvali obyvatelstvo k evakuaci "v zájmu zachování životů a majetku". V opačném případě prý hrozí masové oběti. Výzvu podle místního serveru Slavgorod adresoval obyvatelstvu velitel slavjanských separatistů Igor Strelkov, podle ukrajinských médií vysoký důstojník ruské vojenské rozvědky GRU.

Rusko bude na stažení vojsk potřebovat možná až tři týdny

Ruské hodnocení ukrajinské krize na hospodářském fóru v Petrohradě shrnul prezident Vladimir Putin. Na Ukrajině se podle něj rozpoutala "skutečná občanská válka". Šéf Kremlu vyčetl Západu, že od počátku ukrajinské krize zůstával hluchý k ruským obavám z rozšíření NATO o Ukrajinu. Současně prezident obhajoval ruskou anexi ukrajinského Krymu.

K výsledkům blížících se ukrajinských prezidentských voleb bude ale Kreml přistupovat "s respektem", řekl Putin. "Je nám jasné, že (volby) neodpovídají moderním standardům, ale pánbůh s nimi, ať to aspoň nějak zařídí," řekl prezident. Zároveň doufá, že bezprostředně po hlasování na východě Ukrajiny skončí vojenské akce.

Putinův rozkaz z minulého pondělí, podle něhož se armáda má stáhnout od ukrajinských hranic, ale naráží na logistické problémy. Vyplývá to z dnešní informace ruského generálního štábu. Jeho náčelník Valerij Gerasimov řekl, že Rusko bude na stažení potřebovat možná až tři týdny. Jednotky se v těchto dnech teprve začaly vracet, jejich transport je složitý a do kasáren se vrátí možná až za dvacet dní. Nejbližší možný termín je podle ruského generála 8. červen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…