Ukrajinští vězni v Rusku píší Putinovi. Chtějí se vrátit na Ukrajinu, jako Savčenková

31.05.2016 18:43

Další dva ukrajinští občané držení v ruském vězení požádali Vladimira Putina o udělení prezidentské milosti. Genadij Afanasjev žádost napsal, „aby urychlil proceduru návratu na Ukrajinu“, prohlásil jeho advokát. Podle jeho slov stejnou žádost napsal i Jurij Sološenko. Informaci přináší německé Deutsche Welle.

Ukrajinští vězni v Rusku píší Putinovi. Chtějí se vrátit na Ukrajinu, jako Savčenková
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ukrajinští občané odsouzení v Rusku Genadij Afanasjev a Jurij Sološenko napsali prosbu o udělení prezidentské milosti adresovanou Vladimiru Putinovi. V pondělí o tom informoval ruský Interfax advokát Afanasjeva Alexandr Popkov.

„Už v Moskvě byl můj klient důrazně vybídnut k tomu, aby napsal žádost o udělení milosti, což také udělal. Napsal žádost, ale vinu v ní nepřiznal,“ řekl Popkov. Udělal to z důvodu „urychlení procedury svého navrácení na Ukrajinu“, zmínil advokát. Doplnil také, že podle jeho informací napsal totožnou žádost i Jurij Sološenko.

„Odsouzení napsali žádosti o milost už před několika týdny,“ sdělila agentuře RBK advokátka Zoja Svetova. „Sološenko napsal žádost o udělení milosti již na konci minulého roku. V dubnu roku 2016 tuto žádost Komise pro udělování milostí v Nižném Novgorodě zamítla,“ uvedla Svetova. Podle jejího vyjádření Sološenko žádnou novou žádost nenapsal.

Tiskový mluvčí prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov uvedl, že informaci ohledně možného propuštění dvou vězněných Ukrajinců nemůže potvrdit.

Již dříve ukrajinský prezident Porošenko prohlásil, že Kyjev s Moskvou již uzavřel předběžnou dohodu o propuštění dvou ukrajinských občanů a jejich návratu zpět do země. Zároveň ovšem podotkl, že k tomu, aby mohl „někomu něco slibovat“, má ještě velmi daleko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…