Ukrajinští vojáci při bojích u Doněcku zajali Slováka. Obsluhoval minomet

19.08.2014 11:34

Ukrajinští vojáci při bojích u Doněcku zadrželi muže se slovenským pasem, který bojoval na straně separatistů. Oznámil to dnes na tiskové konferenci v Kyjevě poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Podle Heraščenka je to vůbec poprvé, co byl zajat občan některého ze států Evropské unie, bojující na straně separatistů.

Ukrajinští vojáci při bojích u Doněcku zajali Slováka. Obsluhoval minomet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Slovák byl zadržen při bojích o město Ilovajsk

Údajný slovenský občan byl zadržen během bojů o železniční depo ve dvacetitisícovém městě Ilovajsk, které leží asi 50 kilometrů východně od Doněcku. Muž je držitelem pasu na jméno Miroslav Roháč s rodištěm v Banské Bystrici.

Podle záznamu ze zabavených dokumentů slovenský občan podle Heraščenka přiletěl 3. července na kyjevské mezinárodní letiště Žuljany. V oddílu proruských vzbouřenců mu prý byla svěřena obsluha minometu.

„Na Ukrajinu prý nepřiletěl jako žoldák, ale z přesvědčení. Jeho tvrzení vyšetřovatelé prověřují," řekl Heraščenko a dodal, že o Slovákově vině rozhodne soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…