Ukrajinští vojáci ve Slavjansku přešli na stranu proruských separatistů

16.04.2014 11:13

Na východě Ukrajiny ve městech Slavjansk a Kramatorsk se pohybují ruští výsadkáři, kteří se podílejí na obsazování ukrajinských vládních budov. Prohlásil to podle agentury Unian ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Reportéři několika tiskových agentur ale informovali, že do Slavjansku dorazilo šest obrněných transportérů, na nichž údajně seděli ukrajinští vojáci, kteří přešli na stranu separatistů.

Ukrajinští vojáci ve Slavjansku přešli na stranu proruských separatistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„Identifikovali jsme ty muže ve Slavjansku a v Kramatorsku a jde o příslušníky ruské výsadkové jednotky Kupjanka-1, která pochází z Moskvy. Nyní operují na území Ukrajiny," uvedl Jarema k ruskému zapojení do konfliktu. „To, co říkají (prezident Vladimir) Putin a (ministr zahraničí Sergej) Lavrov, že tu nejsou žádní ruští vojáci, jsou všechno lži," dodal vicepremiér.

Ve východní části země v úterý začala ukrajinská vojenská operace, jež má za cíl zastavit proruské ozbrojence, kteří v některých městech obsadili radnice a policejní stanice. V úterý se ukrajinským vojákům podařilo dobýt zpátky letiště v Kramatorsku.

Vojáci - přeběhlíci se dočkali bouřlivého přivítání

Reportéři z místa ohlásili, že do města Slavjansk dnes dorazilo šest obrněných transportérů s ruskými vlajkami. Proruští separatisté na kontrolních stanovištích u vjezdů do města je prý bouřlivě vítali. Vojáci na sobě měli uniformy a v rukách automatické zbraně. Jak uvedla agentura AP, jeden z vojáků jejímu reportérovi řekl, že jeho jednotka byla součástí 25. brigády ukrajinských vzdušných sil a že přešla na stranu proruských separatistů.

Proruští ozbrojenci od víkendu obsazují vládní a policejní budovy v některých městech na východě Ukrajiny. Na akcích se podílejí vyzbrojení muži v uniformách bez identifikačních znaků. Připomínají tak neoznačené ruské vojáky, jejichž akce před několika týdny předcházely rychlé a Západem neuznané ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Ozbrojenci obsadili radnici v Doněcku

Dnes převzali kontrolu nad radnicí ve východoukrajinském Doněcku. Ozbrojení separatisté ovládají úřady a policejní stanice v nejméně osmi městech na východě Ukrajiny.

Jak mluvčí radnice prohlásila, na obsazení objektu se podílelo nejméně dvacet mužů, kteří byli ozbrojení, nekladli si však žádné požadavky.

Moskva stále popírá, že by se vměšovala do ukrajinských záležitostí, a tvrdí, že Západ nepředložil jediný důkaz pro nařčení, že za vyhrocením situace na ruskojazyčném východě Ukrajiny stojí ruští agenti či vojáci.

Nynější ukrajinská operace na východě země, kterou ukrajinské oficiální zdroje označují za „protiteroristickou", by podle úřadujícího prezidenta Oleksandra Turčynova měla probíhat „po etapách, odpovědně a vyváženě".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…