Ulehčit dopravě v Praze bude stát devět miliard, odhaduje náměstek

27.11.2012 17:18

Převedení dopravy v ulici V Holešovičkách pod zem, rozšíření Průmyslové ulice a mimoúrovňové křižovatky Průmyslové a Poděbradské ulice a Kbelské s Kolbenovou ulicí. Tak vypadá varianta k městskému okruhu, kterou v úterý představil náměstek pražského primátora Josef Nosek (ODS).

Ulehčit dopravě v Praze bude stát devět miliard, odhaduje náměstek
Foto: tan
Popisek: Náměstek primátora Prahy Josef Nosek

Stavba by podle něj stála maximálně devět miliard korun, reálně ji odhaduje na šest miliard. To by byla šestina nákladů, kolik by mohlo stát pokračování tunelu Blanka (magistrát hovoří o přibližně 40 miliardách korun).

Navíc by před stavbou Blanky II. musela Praha nejdříve dostavit Pražský okruh - tedy například most mezi Suchdolem a Dolními Chabrami, jak jí předepisuje posudek na životní prostředí (EIA) projektu. "Praha a stát se pokouší tento okruh postavit dlouhá léta a dlouhá léta se o to ještě snažit bude," řekl náměstek. Proto navrhnul levnější a rychlejší verzi, jak vyřešit dopravní komplikace, které nastanou v příštím roce, až se otevře tunel Blanka.

"V ulici V Holešovičkách svedeme naprostou většinu aut pod zem. Pod současnou silnicí vznikne tunel se čtyřmi pruhy, na povrchu zůstane jen cyklostezka, jeden pruh pro auta a z dnešní dálnice se tak opět stane městská třída," řekl Nosek. Počítá s tím, že by se měla rozšířit ještě Průmyslová ulice, nutné je také vybudování dvou mimoúrovňových křížení ulic Kbelská-Kolbenova a Průmyslová-Poděbradská. "Do letošního rozpočtu jsem dal peníze alespoň na nezbytné práce, jako je projekční činnost," poznamenal s tím, že maximálně do šesti let by mohla být stavba dokončená.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…