Úlehla: Nikdy jsem žádnou trafiku nechtěl

26.06.2013 21:13

V pořadu České televize Hyde park byl dnes hostem poslanec ODS Tomáš Úlehla. Hovořil o své rozčarovanosti, z toho, že si pravice neudržela ani linii nezvyšování daní. K současné krizi říká, že je loajální ke koaliční většině a přizpůsobí se jejímu rozhodnutí, ať již setrvá na požadavku pokračovat dál, nebo se přikloní k rozpuštění Sněmovny.

Úlehla: Nikdy jsem žádnou trafiku nechtěl
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Tomáš Úlehla

Tomáš Úlehla se netajil určitým rozčarováním z politiky ODS. „Já si myslím, že mám důvod k rozčarování, že nedržíme tu pravicovou linii, že jsme naskočili například na přechodné zvyšování daní, kvůli příjmu do státního rozpočtu.“

Na dotaz diváka, jestli pravicová vláda, není asociální Tomáš Úlehla řekl, že pravice na celém světě bývá obviňovaná z arogance a asociálnosti. Podle poslance jde o to, že se nikdo nemůže líbit všem.

Diváka ČT rovněž zajímalo, zda nebyl rozčarován také z toho, že on nedostal žádnou trafiku. „Za sebe říkám, já jsem nikdy žádnou trafiku nechtěl.“  V situaci, kdy ODS ztrácí příznivce je podle Úlehly třeba hledat nové tváře. Ti noví lidé by prý neměli být spojováni  s lidmi, kteří byli nyní ve vysokých funkcích. „Občané už nechtějí slyšet, že ti, co byli v politice dvacet let, se nyní polepší,“ míní Úlehla.

Prezident má jistě promyšlený krok B a asi i C

Ke jmenování Jiřího Rusnoka premiérem a nerespektování návrhu koalice, aby byla ministerskou předsedkyní jmenována Miroslava Němcová z ODS, poslanec Úlehla řekl, že by nechtěl hodnotit kroky prezidenta, ani mu radit. „Pan prezident je pragmatický člověk a určitě má připraven i krok B, případně i C.“ Tomáš Úlehla si myslí, že jmenováním Rusnoka udělal prezident trochu teatrální krok pro svoje voliče. „Pan prezident je pragmatický člověk a možná, že nakonec dojde i na to, že bude muset akceptovat návrh koalice a pověří premiérkou Miroslavu Němcovou, která má zaručenou a podpisy stvrzenou sněmovní většinu.“

Jeden z diváků ČT se ptal na způsob, jak koalice dávala dohromady oněch 101 podpisů. Zda se opět rozdávaly trafiky. Tomáš Úlehla řekl, že to byla práce vedení ODS. On sám prý jednoduše na klubu bez potíží podepsal podpisovou listinu. Tato sněmovní většina je podle Úlehly spolehlivá a on sám bude ke koalici naprosto loajální. Podle svých slov bude spolupracovat jak v případě, že koalice bude trvat na pokračování vlády včele s Miroslavou Němcovou, tak i v případě, že se situace vyvine tak, že se koalice rozhodne pro předčasné volby. ODS tak nyní setrvává na svém rozhodnutí nepodporovat rozpuštění Sněmovny a vyčká na sestavení vlády nově jmenovaným premiérem Jiřím Rusnokem a ve Sněmovně jí pak ODS nedá důvěru.

Další z diváků se domníval, že současná koalice postupuje proti přání voličů a zároveň nedemokraticky, a to zejména v otázce církevních restitucí či oddalování předčasných voleb. Tomáš Úlehla se zastal církevních restitucí. „Já si myslím, že rozsah církevních restitucí je těžko definovat. Ale v zásadě jsem přesvědčen, že to číslo, ke kterému se došlo, je nejpřesnější a nejspravedlivější, kterého jsme mohli dosáhnout.“ Úlehla připustil, že se od počátku nedařilo Ministerstvu kultury vysvětlit vše veřejnosti. Na ostatní výtky zopakoval, že se nejde zalíbit všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…