Ulité peníze: Toto je jen špička ledovce. Ve skutečnosti jde o částku, kterou si ani neumíte představit

05.04.2016 8:18

Kauza Panama Papers, která rozkrývá utajování majetků v daňových rájích, se dotýká i Česka, přesněji 283 osob v čele s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) oznámil, že finanční správa už požádala o příslušné dokumenty a všechny Čechy v nich obsažené prověří. V problémech by se mohli ocitnout i mnozí Rusové či Ukrajinci, včetně prezidenta Petra Porošenka. Neklidné spaní budou možná mít i drogoví bossové.

Ulité peníze: Toto je jen špička ledovce. Ve skutečnosti jde o částku, kterou si ani neumíte představit
Foto: pixabay.com
Popisek: Daňový ráj - ilustrační foto

„Požádal jsem šéfa finanční správy, aby oficiální cestou požádal o dokumenty z uniklých dat. Že někdo využívá offshore struktury, ještě neznamená, že páchá nějaký daňový delikt, ale je třeba postupovat stejně jako v dalších evropských zemích a prověřit možné daňové úniky,“ uvedl pro LN ministr financí Andrej Babiš.

Jen chtějí zastínit úspěch prezidenta Putina, kontruje jeho mluvčí. Sám v seznamech figuruje

Ukázalo se, že v daňových rájích ukrývá své majetky celá řada politiků z různých koutů světa – od premiéra Islandu až po prince a vladaře z arabského světa. Skandál míří i mezi slavné sportovce a další osobnosti. Stojí za pozornost, že novináři často zmiňují i jméno ruského prezidenta Vladimira Putina. Jenže jeho jméno v seznamech ve skutečnosti vůbec nenajdeme. Jsou v nich obsaženi jen lidé, kteří mají k Putinovi blízko.

„I přátelé ruského prezidenta, když hovoří o jeho finanční situaci, používají prý pseudonymy. Třeba Michail Ivanovič nebo rovnou car", píše deník. Mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov tvrdí, že jde o útok vůči jeho nadřízenému, který organizují americké a další tajné služby. „Chtějí tak zastínit úspěchy Ruska v Sýrii,“ vyslovil svou teorii Peskov. Z dokumentů, které uveřejnil i ruský list Novaja gazeta, také plyne, že je s jednou z popsaných firem spojen i samotný Peskov.

Z ruských aktérů v této kauze však mnohem významnější roli hraje přítel prezidenta Putina z dětství, violoncellista Sergej Roldugin. Právě přes firmy, které formálně zastupuje, tečou miliardy dolarů od lidí z Putinova okruhu. Mezi ně lze počítat například bratry Rotenbergovy. Obchodovali s akciemi ruských státních společností a miliardové zisky ukryli právě u Roldugina. Peníze jsou podle ruského deníku využívány na financování proruských aktivit v Evropě či k placení separatistů na Ukrajině.

Vladimira Putina se skandál s Panama Papers pravděpodobně nedotkne, protože řada Rusů hledí na Západ s notnou dávkou skepse, takže nedůvěřují ani informacím zveřejněným na Západě. Podezřelé se stoupencům Kremlu může zdát už to, že na seznamech nenajdeme ani jedno jméno občana USA. Ovšem ukrajinský prezident Petro Porošenko problémy zřejmě opravdu mít bude.

Z dokumentů totiž vyplývá, že do daňových rájů převedl firmy ze svého čokoládového impéria, aby nemusel odvádět daně na Ukrajině. Před svým zvolením do prezidentské funkce sliboval, že své firmy prodá.

Panama Papers jako špička ledovce

V současnosti propíraná kauza ale pořád neobsahuje zdaleka všechny účty v daňový rájích, kde politici, sportovci, a jak je vidět i hudebníci, ukrývají peníze. „Dva roky stará analýza společnosti Boston Consulting Group odhadla jmění offshorových společností na osm bilionů amerických dolarů. Konkurenční McKinsey zase na 21 bilionů,“ doplňují úterní LN. Je třeba dodat, že převést své podnikání do daňového ráje není proti zákonu, byť se to jeví jako neetické.

Problém s daňovými ráji je ovšem v anonymitě, kterou nabízejí. Zneužívají ji lidé, kteří zde chtějí ukrýt špinavé peníze získané z kriminální činnosti. Peníze tu perou drogoví bossové i teroristé. Může to probíhat tak, že je jednoho dne založena firma, přičemž málokdo ví kým, protože je to pečlivě tajeno. Tato firma v daňovém ráji „spí“ i několik let. Oficiálně se zabývá třeba poradenstvím. A jednoho dne na její účet začnou chodit drobné částky. Drobné proto, že o velké vklady se banky příliš zajímají. Pak někdo v Evropě či třeba v Austrálii domluví s firmou z daňového ráje nějaký čistý obchod a hle, peníze jsou zpět v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…