Umělci, co nedovedou vydýchat výsledky voleb. To známe i od nás. Slavná herečka se rozbrečela z Trumpa a přišla reakce z Klausova zámečku

10.01.2017 21:19

Poradce Václava Klause a někdejší europoslanec Ivo Strejček (ODS) se pozastavil nad vystoupením Meryl Streepové. Ta se na předávání Zlatých globů zhusta obula do nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, aniž ho jednou jedinkrát jmenovala. Strejček k tématu podotýká, že i v Česku víme své o útocích umělců na prezidenty Václava Klause a Miloše Zemana.

Umělci, co nedovedou vydýchat výsledky voleb. To známe i od nás. Slavná herečka se rozbrečela z Trumpa a přišla reakce z Klausova zámečku
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

 Meryl Streepová Trumpovi, mimo jiné vytkla, že je arogantní. Se slzami v očích líčila své zhrození, když budoucího prezidenta sledovala v televizi, jak napodobuje dotaz jednoho novináře včetně jeho fyzického postižení. Na konto Trumpa také poznamenala, že je tragédií pro celý národ, když se člověk se značnou mocí v rukou rozhodne tuto moc zneužívat.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. I z České republiky, kde se objevilo například prohlášení Institutu Václava Klause, sepsané jeho analytikem, bývalým europoslancem Ivo Strejčkem.

„Osobování si určující role těch, kteří nejlépe vědí, co je správné a co ne, je u umělců a jim spřízněných kruhů obvyklé. V Čechách s tím máme bohaté zkušenosti již od začátku 90. let minulého století přes tzv. televizní krizi až po rozmanité petice vybízející tu prezidenta Václava Klause, tu prezidenta Miloše Zemana k rezignacím,“ napsal Strejček v komentáři pro Institut Václava Klause.  

Motivy českých umělců byly prakticky totožné se záměry současných amerických umělců. „Stejně jako u nás i v dnešní Americe je jednoticím znakem takových ‚uměleckých‘ aktivit neschopnost vyrovnat se s výsledky voleb, přijmout je pokorně bez ohledu na vlastní preference,“ doplnil Strejček.

Celý komentář najdete zde.

Za zvolení Donalda Trumpa si prý tito umělci mohou v podstatě sami, protože uzavřeli mocenský pakt s médii a dlouhá léta prosazovali ve veřejném prostoru témata, s nimiž se celá řada Američanů neidentifikovala. Všechno končilo tím, že se Američané cítili odtržení od vlastních politiků a zvolili si někoho, kdo jim mluvil z duše.

Když umělci odmítli respektovat výsledek voleb, jak to popisuje Strejček, ohrozili samu podstatu demokracie víc, než „zlý" Trump.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…