Umělci povstali. Hlavně Táňa Fischerová: Češi mají nárok na vyšší platy. Jsme laboratoří Evropy. Slyšela jsem, že Babiš svým zaměstnancům nedává...

01.03.2017 4:42

ANKETA Čím je způsobeno, že klopýtáme za Evropany v životní úrovni? Proč mají Češi tak malé platy? „Když jsme žili čtyřicet let v komunismu, tak je logické, že se nemůžeme srovnávat se zeměmi západní Evropy. Podle mne to bude ještě trvat, než platy budou vyrovnané.“ „Důvodem je to, jak jsme hospodařili s touto republikou v devadesátých letech.“ „Naši politici u moci přece vždy říkali, že budeme konkurenceschopní jenom tehdy, když budeme levní.“ Tak vidí příčiny „chudoby“ Čechů někteří umělci.

Umělci povstali. Hlavně Táňa Fischerová: Češi mají nárok na vyšší platy. Jsme laboratoří Evropy. Slyšela jsem, že Babiš svým zaměstnancům nedává...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Táňa Fischerová, herečka, aktivistka.

Máme se v ČR dobře, anebo špatně? Máme malé platy, drahé jídlo, je tu více chudých nežli bohatých, jezdíme špatnými auty, máme špatné byty... Jak jsou na tom vlastně Češi? Třeba v porovnání s průměrným Němcem? Statistické údaje Eurostatu hovoří o tom, že Česko má nejmenší míru chudoby ze všech zemí EU a nejmenší příjmové rozdíly obyvatelstva. Jenže...

Americká banka JPMorgan prý vyřadí české státní korunové dluhopisy ze svých indexů rozvinutých trhů a zařadí je od dubna mezi dluhopisové indexy rozvíjejících se zemí GBI-EM. Když k tomu přiřadíme, že v ČR za poslední měsíce výrazně zdražily základní potraviny, jako jsou máslo či sýry anebo zelenina, ale platy Čechů jsou přitom daleko za ostatními státy západní Evropy, pak se začnou lidé tázat, jak je to možné. Česká republika je totiž podle žebříčku průměrných platů v EU daleko za ostatními státy. V roce 2015 byla dokonce až na 17. místě. Třeba v takovém Dánsku byla předloni průměrná mzda přepočítaná na koruny 121 278 Kč, v Lucembursku 121 065 Kč a v Německu 103 354 Kč. V té době si Čech vydělal 25 500 Kč.

ČSSD teď přišla s návrhy na zavedení čtyř daňových sazeb u příjmu zaměstnanců, a to od 12 do 32 procent. Nyní v Česku platí jenom jedna sazba, a to 15 procent. Podobně to je u firem, kde je 19procentní sazba daně z příjmu, ale sociální demokracie by chtěla mít nově tři – 14, 19 a 24 procent. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde totiž to, co se dnes odehrává v rámci zdaňování, zejména na úkor lidí s průměrnými příjmy.

Anketa

Zaznamenali jste zdražení potravin?

3%
hlasovalo: 6971 lidí

Jak ale vidí život Čechů s průměrnými příjmy umělci? Proč podle nich máme tak nízké platy? A pomohou lidem vůbec změny daňových sazeb? Na to vše se jich tázaly ParlamentníListy.cz.

„Když jsme žili čtyřicet let v komunismu, tak je logické, že se nemůžeme srovnávat se zeměmi západní Evropy. Podle mne to bude ještě trvat, než platy budou vyrovnané,“ uvedl k tomu herec Jiří Lábus. Podle něj je problém v tom, že mnozí lidé – a mezi nimi i dnešní politici – měli v listopadu 1989 velká očekávání.

„Já moc očekávání neměl. Ale rozhodně se u nás životní úroveň zlepšila, než zhoršila, to je samozřejmé. Ale ještě je co dohánět,“ dodal.

Venku bychom asi umřeli hlady

Písničkář Pepa Nos tvrdí, že vše je záležitost „úhlu pohledu“. „Jde o to, jak se kdo na tento problém dívá. Já jsem ale byl vždy dobrý hospodář a už jako malé dítě jsem si dokázal vydělat peníze, tak pro mne sto korun je kolikrát víc než pro někoho milion. A protože jsem vždy dokázal s korunou zacházet velmi šetrně, tak je z mého pohledu vše v tomto směru v pořádku. Je to ale jen můj úhel pohledu,“ zmínil Nos pro ParlamentníListy.cz.

Velkým problémem je ale podle něj fakt, že se peníze státu už po léta rozkrádají na všech možných úrovních. „Na poměry v Česku se ale ještě máme docela fajn. Horší už to je, když to srovnáme s platební úrovní všude jinde v Evropě. Kdybychom totiž naše platy převedli na euro a jeli s tím do Francie anebo do Švýcarska, tak umřeme hlady. Otázka ale zní, zda bychom s tímto vůbec měli jezdit do Evropy, která je sice na tom finančně dobře, ale klesla na samé dno civilizace jako takové. Protože Evropa je v rozkladu. Čemu dáme přednost? Zemi, která není ohrožena, anebo bohatství, které je stejně ohrožené, neboť Evropa jako taková zanikne?“ otázal se.

„A není to nějaký propagandistický tah? Vždyť budou na podzim volby...,“ divil se v souvislosti s cenami potravin v ČR.

„Když v televizi vidím, jak srovnávají potraviny v Německu a u nás, tak jde o to, zda zrovna v ten okamžik ty a ty ‚německé okurky‘, ty a ty ‚německé sýry‘ nemohly být levnější, neboť byly zrovna v nějaké akci. Takže tady by se muselo zjistit, zda nejde o nějakou manipulaci anebo propagandu. K tomu by ale musela být vůle říkat pravdu. Já mám však dojem, že čísla levnějších německých či polských potravin někdo dává na odiv jenom proto, aby se mohlo říkat: Tak teď, aby se to změnilo, musíte volit jenom socany, anebo komunisty...,“ pronesl dále Nos v souvislosti s dotazy.

Návrhy ČSSD na progresivní zdanění ovšem nevítá. „To může vést jenom k ekonomickému zotročení obyvatelstva ČR a  svědčí to i o tom, že si chce byrokratická sféra mastit kapsy na úkor lidí, kteří pracují. To by se ale mělo nějakým způsobem změnit. Do té byrokratické sféry samozřejmě řadím nejen státní zaměstnance, různé kontrolory, exekutory, ale i politiky. Poslanci podle mne chtějí jen zneužívat této své pozice k sebeobohacování. Mělo by se to vyřešit co nejdřív, jinak půjdeme úplně jinam než zbytek Evropy,“ dodal.

Vždyť mají plné koše jídla...

„Platy v Česku mají lidé opravdu malé, a je otázka, zda je z čeho přidávat. To je ale podle mne důsledek toho, že jsme byli zanedbaní před rokem 1989. Otázka ale je, co udělat pro to, aby čeští zaměstnanci měli vyšší platy. Když já budu jako zaměstnavatel někoho zaměstnávat a budu sotva vyžívat na náklady, tak mu přece nemůžu přidat,“ tvrdí k témuž herec Václav Vydra. Ani on si ale nemyslí, že by situaci vyřešily čtyři daňové sazby, které teď navrhuje ČSSD v rámci progresivního zdanění.

„Když vezmu peníze těm, kdo vydělávají víc, pak nemohou zase oni platit své zaměstnance. Je to začarovaný kruh. Jestliže udělám bohaté víc chudými, tak se budou o to víc snažit si peníze zaopatřit jinde. A kde jinde než na zaměstnancích...,“ dodal.

Předseda Obce spisovatelů, zastupitel a režisér Tomáš Magnusek se nad dotazy ParlamentníchListů.cz na chvíli zamyslel. Nemyslí si totiž, že by situace Čechů byla tak zlá, jak se říká. „Když vidím, jak Češi nakupují plné koše v supermarketech, nemám pocit, že máme až tak málo peněz. Ale je pravda, že řada lidí nemá ani průměrný plat. Je to však ostuda minulých vlád, že nebyly schopny něco udělat pro náš lid. I když je jasné, že většina lidí u nás nežije na hranici chudoby, ale že bychom se zase mohli našimi platy pyšnit, tak to ne,“ řekl.

Čím je to způsobeno, že jsme na chvostu Evropy? „Podle mne je to tím, jak jsme hospodařili s touto republikou v devadesátých letech. Kdyby se totiž peníze ze státního rozpočtu nedostávaly jinam, než na co jsou určeny, kdyby peníze státu umně nevysávaly skupiny lidí, které jsou pod vlivem různých lobbistů – speciálně třeba ODS měla s tímto velké problémy – tak bychom možná byli jinde. Však známe tu situaci z devadesátých let, kdy většina majetku státu zůstávala za prsty lidí mafiánského ražení. A jsou to miliardy, které nám tady utekly! Však si vzpomeňme na různé státní zakázky a na některé lidi v politice, kteří dokázali svých znalostí využít nejen ve svůj prospěch, ale i ve prospěch různých svých známých. Počátek dnešních problémů je tak začarován v devadesátých letech,“ zmínil.

Návrhy ČSSD na daňové změny on naopak vítá. „Já osobně s progresivním zdaněním souhlasím. Ti bohatší by měli být solidární se systémem, v němž žijí a podnikají. Jde také o to, věnovat svůj zisk na rozvíjení svého podniku, a tím tak vytvářet další bohatství. Podnikatelé by měli myslet i na to, že jezdit na drahé dovolené a kupovat si nová auta není program, který by společnosti něco dobrého přinesl,“ dodal Magnusek.

Politička, herečka a moderátorka Táňa Fischerová je, co se týče výše platů Čechů, zcela nekompromisní.

„Češi každopádně mají nárok na vyšší platy. Co to je za logiku, že za stejnou práci ve stejné Evropě jsou tak strašně propastné rozdíly v příjmech? I Češi přece odvádějí kvalitní práci! My máme stejné ceny, ale úplně jiné příjmy. A navíc všichni ti zástupci obchodních řetězců vysvětlují, že my máme rádi ty levné a nekvalitní potraviny a že si je lidé rádi kupují... Ale co si ti lidé mají koupit, když nemají na dražší jídlo? Je to taková hra. Mám dokonce někdy pocit, že jsme laboratoří Evropy,“ rozčílila se Fischerová.

Říkali, že budeme konkurenceschopní jenom tehdy, když budeme levní!

Prý si dokonce někdy klade otázku, co jsme udělali špatně, že jsme se s platy ocitli tak nízko. „Naši politici u moci ale vždy říkali, že budeme konkurenceschopní jenom tehdy, když budeme levní. Jinak by to prý nešlo. Že tomu tak bylo krátce po roce 1989, to chápu, ale teď? Chápu, že jsme se na začátku nemohli vyrovnat Západu, který byl mnohem dál, ale teď vytahovat tuto argumentaci je liché. Mnoha lidem ovšem asi vyhovuje žít na úkor těch lidí, kteří jsou dole. Když jsme teď měli dokonce snížený rating až tak, že patříme pomalu do rozvojových zemí, tak to už mi rozum nebere vůbec. Dokonce i pravicové vlády vysvětlovaly, že musíme mít nízké příjmy, jinak bychom nebyli konkurenceschopní, ovšem pokud chceme být konkurenceschopní tím, že nedostaneme zaplaceno za svoji práci, tak to už je vážně zcela mimo,“ uvedla rázně Fischerová s tím, že podobným uvažováním z nás dělají naši politici zemi třetího světa.

„Já dokonce slyšela, že Andrej Babiš rovněž – a ten je velkým zaměstnavatelem – svým zaměstnancům nedává ani průměrný plat. A to jsou jeho zisky opravdu slušné. Tak kde to jsme? Je to nemravné!“ pronesla.

Progresivní zdanění však vítá. „Existuje téměř ve všech zemích na západ od nás. Jediné, o čem nejsem schopná diskutovat, jelikož nejsem odborník, tak to je výše zdanění. Nevím, jaká by byla ta nejlepší,“ dodala.

Zpěvák Martin Maxa také soudí, že se Češi bouří kvůli platům oprávněně: „Jenže problém je také v tom, že se manipuluje s různými čísly, například s inflací, která je vždy větší, než uvádí každoročně Česká národní banka. Podle mého soudu je ale problém s platy ještě jinde, a to v zadluženosti českého občana. Někde jsem zachytil dokonce číslo, že Češi na půjčkách dluží už přes dva biliony korun, což je víc, než je výše státního dluhu. Podle mne jsou někteří zadlužení až tak, že své dluhy už nikdy nesplatí. Jenže podívejte se na to, kolik reklam u nás je jen na půjčky! Anebo na kreditní karty, které lidi dostávají do debetu. Tady v tom vidím ten největší problém!“

„Platy kolem deseti tisíc? To je na venkově, mimo Prahu, naprosto normální. Jenom malý počet lidí tam má průměrný plat kolem 27 tisíc. Tento nepoměr s jinými evropskými státy nechápu,“ sdělil dále zpěvák.

Co se týče progresivní daně, i on má jasno. „Podle mne taková daň nikam nevede. Vždyť už jenom DPH a spotřební daně jsou tady natažené až neuvěřitelně. Tak proč další zdanění? Daňové zatížení české země je veliké a navíc daňová sazba 32 procent a u podniků 24 procent by mohly být pro některé firmy likvidační. Nakonec i v tom smyslu, že naši zemi opustí. Malí živnostníci si to základově vždycky nějak vykryjí...,“ dodal Maxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …